19 / 03 / 2024

GYO'ların inşaat hizmetlerine kolaylık geldi!

GYO'ların inşaat hizmetlerine kolaylık geldi!

GYO'ların yaşadıkları problemlerin ortadan kaldırılması için 8 maddeden oluşan bir değişiklik paketi SPK'ya GYODER aracılığıyla sunuldu. Birçok madde onaylandı. Düzenleme kapsamında inşaat hizmetlerine kolaylık getirildi...



Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın yaşadıkları problemlerin ortadan kaldırılması için 8 maddeden oluşan bir değişiklik paketi SPK'ya GYODER aracılığıyla sunuldu. Böylece uzun süredir Türkiye'de ilk kez bir STK ile düzenleyici kuruluş bir araya geldi ve geniş kapsamlı bir düzenleme hazırlandı. 

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu ve Akfen GYO CEO'su Sertaç Karaağaoğlu, katıldıkları bir programda konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bu düzenleme süreci nasıl işledi? 

Mehmet Kalyoncu: Biz ortak akıllahareket edildiği sürece, gerçekten aklı selim olana bir şekilde ulaştığımıza inanıyoruz. Bunun için derneğimiz köklü bir dernek olmadı, entelektüel sermayesinin geniş olması, çok kıymetli isimlerin üye olması ve komitemizde yer alması, İcra ve Yönetim Kurulumuzun kalitesi, çalışkanlığı ve kararlılığıyla birçok politika geliştirilmesi sürecine aktif olarak katılıyoruz.  

Bu süreçte de 1 yıllık bir mutfak çalışması var bu çalışma GYODER'in GYO Komitesi Üyeleri ve Başkanı Berra Doğaner katkılarıyla ivmelendi. En son nokta resmi görüşmeler sonucunda bu talepte bulunduk, SPK Başkanı ve ekibi de olumlu yaklaştılar. 

Komisyon limiti pratikte ticaret hayatını etkiliyordu. Limitle ilgili süreç ne durumda?

Sertaç Karaağaoğlu: Özellikle yabancılara satışlarda GYO'ların ödedikleri komisyonda yüksek rakamlar uygulanıyordu. SPK yabancılara gayrimenkul satışında yüksek komisyonların ödenmesini esnetti. SPK pozitif bir yaklaşımla bizim birçok talebimizi 9 Ekim'de yürürlüğe soktu. 

GYO en az yüzde 51 oranında gayrimenkullere yatırım yapmak zorundaydı. Şu anda da öyle ama gayrimenkulün açılımındaki sorun giderildi. Gayrimenkul yatırım fonlarına yapılan yatırımlar bu oran içinde sayılmıyordu. GYO'ların kendi iştirakleri, bağlı ortaklıkları gayrimenkul yatırımı yaptığında bu portföy hesaplanmasına dahil edilmiyordu. Bu sağlanmış oldu, GYO'lara esneklik geldi. Özellikle yurt dışı faaliyetlerinde de büyük kolaylık sağlanacak. 

GYO'lar bağlı ortaklıklarına fon kullandıramıyordu, yapılan her yatırımda fuzuli bir sermaye artışı prosedürü gerekiyordu. SPK bunu kaldırdı. GYO'lar bağlı ortaklıklarına borç verebilir hale geldiler. Ayrıca GYO'lar bağlı ortaklıklarının kullanacağı krediler için kendi portföylerinden teminat veremiyordu, düzenleme ile yüzde 100 bağlı ortaklıklarına teminat verebilir hale geldiler. GYO'ların borçlanmalarına yönelik de kolaylık geldi. 

İnşaat hizmetlerine kolaylık geldi

Ayrıca inşaat hizmetlerine yönelik de düzenlemeler yapıldı. GYO'lar inşaat yapamıyor ancak proje geliştirebiliyor. Ancak geliştirecekleri projede inşaat hizmeti alacakları şirketten inşaatla ilgili bütün malzemelerin alınması şartı vardı. Artık inşaat malzemelerini stoklayabilecek hale geldiler. 

Aynı zamanda, GYO'lar yılın son çeyreğinde portföylerini değerliyor ve ekspertiz değerlerini yayınlıyorlar. Eğer kira gelirlerinde bu ekspertiz değerinin 1 TL bile arkasına düşerlerse KAP'ta gerekçeleriyle açıklamaları gerekiyordu. SPK yüzde 5'e kadar olan farklılıklarda herhangi bir aksiyon alınmaması kararını yayınladı ve ekspertiz değerlerinde ofis, avm, konut alanlarının doluluğunun esas alınması gerektiğine hükmetti. 

Gayrimenkul sektöründe beklenmedik etki!


Geri Dön