19 / 04 / 2024

Haciz işlemi nasıl kaldırılır?

Haciz işlemi nasıl kaldırılır?

İcra takibinin kesinleşmesinden sonra, alacağın tahsili için gidilebilecek birden fazla yol bulunuyor. Peki, haciz işlemi nasıl kaldırılır?



Haciz işlemi nasıl kaldırılır?

İcra takibinin kesinleşmesinden sonra, alacağın tahsili için gidilebilecek birden fazla yol mevcut ve bunların tümünü icra dosyasında talep açarak gerçekleştirmek mümkün oluyor


Haciz yolu ile elde edilen mallar satılarak elde edilen bedel ile alacaklı tatmin ediliyor.  Dosya borçlusunun TC kimlik numarası biliniyorsa işlemler çok kolaylaşıyor. 


Kişinin TC kimlik numarası ile UYAP sorgulaması yaparak, borçlu üzerine kayıtlı gayrimenkul (taşınmaz) bulunup bulunmadığı

görülebiliyor ve varsa bu gayrimenkul üzerine yine bu ortam üzerinden haciz koyulması mümkün oluyor. 


Kanuna göre kişi/ailenin yaşaması için lüzumlu görülen mallar (koltuk, yatak, buzdolabı, çamaşır­bulaşık makinesi) haczedilemiyor.  Lüzumlu mallardan birden fazla adette var ise veya bu mallar gereğinden fazla lüks ise (örneğin iki çamaşır makinesi varsa birinin veya dev ekran Led TV kullanılıyorsa) haczi mümkün oluyor. Peki, haciz işlemi nasıl kaldırılır?


Haciz işleminin kaldırılabilmesi için öncelikle dosya üzerindeki ilgili borcun ödenmesi gerekiyor. İlgili borcun ödenmesi durumunda söz konusu hacizli mallar üzerinden haciz kalkar. Alacaklının talebi üzerine de mallar üzerindeki haciz kaldırılabiliyor. 


Haczin usulsüz şekilde yapıldığına dair bir durum söz konusu ise borçlu haczin kaldırılmasını talep edebiliyor. Mahkeme kararı ile haciz kaldırılması mümkün oluyor. 


Haciz işlemi nasıl başlatılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön