23 / 04 / 2024

Hafriyat dökümlerinden ağaçlandırma bedeli alınacak!

Hafriyat dökümlerinden ağaçlandırma bedeli alınacak!

Eklenen maddeye göre, "demiryolu, otoyolu, devlet ve il yollarının yapımında zorunlu olarak ortaya çıkan kazı fazlası malzemenin depolanacağı alanlara Orman Genel Müdürlüğü'nce belirlenen ağaçlandırma bedeli" alınarak izin verilebilecek...



Eklenen maddeye göre, "demiryolu, otoyolu, devlet ve il yollarının yapımında zorunlu olarak ortaya çıkan kazı fazlası malzemenin depolanacağı alanlara Orman Genel Müdürlüğü'nce belirlenen ağaçlandırma bedeli" alınarak izin verilebilecek. CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, "Sadece Kuzey Marmara otoyolu tamamlandığında, yapılan hesaplamalara göre, yaklaşık 48 milyon 776 bin 929 metreküp hafriyat oluşacak" dedi. Hafriyat kamyonları Eylül ayında İstanbul'da eylem yapmış ve "yeni hafriyat alanı" sözü almıştı. 


ORMANLAR BETONLAŞACAK 


Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı torba kanunun 3. maddesinde yer alan madde, "demiryolu, otoyol, devlet ve il yolları ile su isale hatlarının yapımında zorunlu olarak ortaya çıkan kazı fazlası malzemenin depolanacağı alanlara, Orman Genel Müdürlüğü'nce belirlenen yerlerden ağaçlandırma bedeli alınarak izin verileceğini" öngörüyor. Söz konusu düzenleme, ormanlık alanlara kazı fazlası malzemenin dökülebilmesinin yolunu açan bir madde olarak değerlendiriliyor. Düzenlemeye CHP ve MHP'li vekiller de karşı çıkıyor. CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, ağaçlandırma bedeli karşılığında hafriyatın orman arazisine dökül meşinin yolunun açıldığını belirtirken; "Kuzey Marmara otoyolu tamamlandığında, yapılan hesaplamalara göre, yaklaşık 48 milyon 776 bin 929 metreküp hafriyat oluşacak. 


Ve eğer, biz bu hafriyatı bir futbol sahası büyüklüğündeki alanın üzerine koymuş olsaydık, 6.500 metre yüksekliğinde bir tepe kadar hafriyat çıkartılmış olacaktı. Dolayısıyla, bu madde çok sakıncalıdır, doğru değildir, orman arazilerinin ciddi şekilde betonlaştırılmasına hizmet ettiği açıktır" dedi. 


MİLYAR DOLARLIK RANT VAR 


MHP  Adana  Milletvekili Seyfettin Yılmaz da hafriyatta dönen ranta dikkat çekti. İstanbul'da kamyoncuların hafriyat yeri sorunu nedeniyle eylem yaptığını anımsatan Yılmaz, "Bu düzenleme inşallah iyi niyetlidir. 


Ekonomi Gazetesi 


Geri Dön