29 / 03 / 2024

Hakkari’de kira fiyatları uçtu!

Hakkari’de kira fiyatları uçtu!

Hakkari’de kira fiyatlarında da yükselmeye başladı.  kentte kira fiyatları ise Türkiye ortalaması olan 1307 liranın üzerine çıktı.



Türkiye’de konut satışının en az olduğu illerin başında yer alan Hakkâri’de kira fiyatlarında da yükselmeye başladı. Son iki yıl içerisinde polis, asker, sağlık çalışanları ve öğretmenlerin kaldığı binden fazla lojmanın yıkımı gerçekleşti.  Lojmanlarda kalan memur ve askeri personeller ise sivil yerleşim alanlarına yöneldi. Kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği kentte kira fiyatları ise Türkiye ortalaması olan 1307 liraya ulaştı. Kiralarda yaşanan artışın en önemli sebebi, hem memurların mahallelere dağılması, hem de inşaat sektöründe yaşanan durgunluğu gösteriliyor. 

Gazete Duvar'dan Mimar Kaya'nın haberine göre; Hakkâri’de 7 yıl boyunca emlak sektöründe hizmet veren Geylan Erol, şehirde konut eksikliğinin temel sorunlarının kamu kurum ve kuruluşlarına ait bine yakım lojmanın yıkılması ve konut maliyetlerinin ciddi olarak artması olarak gösterildi. Ayrıca kentte verilen kat sayısının sınırlı olduğundan bahseden Erol, arsaların çoğunun müşterek olduğunu ekledi.

‘EV SAHİPLERİ MEMURLAR GELSİN DİYE KİRALARI ARTIRIYOR’

Bölgede ayaküstü emlakçılık yapan şahıslar yüzünden ev ve arsa fiyatlarının da arttığını sözlerine ekleyen Erol, “Ayaküstü emlakçılar ev ve arsa sahiplerine kiraların az olduğunu söylüyor. Galeyana getirdikleri ev sahiplerine, ‘2 bin lira kira verecek polis ve memur var’ diyorlar. Haliyle ev sahipleri de yerli kiracıları çıkarıp yerlerine memur almak için kiraları artırmaya gidiyor” açıklamasında bulundu. 

Mülk sahiplerinin kiracı esnaf ve vatandaşlara bir nebze de olsa destek olması gerektiğinden bahseden Erol, “Asgari ücretle çalışan kiracılar geçim sıkıntısı yaşıyor. Çarşı merkezindeki esnaflar 7 bin ila 10 bin lira arası kira ödüyor. Bu kiraların yüksekliği batı standartlarını aratmıyor. Bugün sobalı daireler bin lira kira alırken, kaloriferli veya doğalgazlı daireler bin 500 lira kira alıyor.” dedi.

‘RUTUBETLİ EVLER İÇİN FAHİŞ FİYATLAR İSTENDİ’

Yaklaşık bir yıl boyunca kiralık ev arayan Ali Suat Özdinç, Hakkârili bir esnaf olarak kentte kiralık ev bulamadığını kaydetti. Özdinç, “Bir yıldır evliyim. Bir yıldır ev bulamadığım için eşimle birlikte mecburen ailemle yaşıyorum. Bulduğum evler merkezdeyse, neredeyse 2 bin liraya varan kiralar istendi. İş gereği yakın bir yerde olmam gerekiyor fakat rutubetli hatta sobalı evler için bile fahiş fiyatlar istendi” ifadelerini kullandı. 

‘Hakkâri ilçe olacak’ korkusuyla son 5-6 yıl boyunca yatırımcıların konut yapmadığını ve durumun da kiralara yansıdığının altını çizen Özdinç, “Şu anda gördüğüm kadarıyla onlarca belki yüzlerce bina yapılmakta. Fakat tamamına yakınında ilk kazma vurulduğu anda tüm daireler kiraya verilmiş durumda. Aramaya devam ediyorum. Umarım yetkililer sesimizi duyar ve bu kira sorununa bir el atar” dedi.

‘PANDEMİ SÜRECİNDE TAVAN YAPTI’

Bulak Mahallesi’nde, 3+1 dairede kiracı olan Sabahattin Kurşun ise, pandemi döneminde Hakkâri’de kiralık ev fiyatlarının yükseldiğini söyleyerek 900 TL olan kirasının geçen ay bin 200 TL’ye çıkarıldığını belirtti. Artan kira nedeniyle ev sahibi ile sıkı pazarlıklar yapmak zorunda kaldığından bahseden Kurşun, “Kiralık daire fiyatları aldı başını gidiyor. Sıfır dairelerde kira fiyatları bin 300 ile bin 500 lira arasında değişirken, eski toprak veya betonarme sobalı yapılarda ise kiralar 900 ile 1.000 lira arasında değişiyor” şeklinde konuştu. 

‘ACİLEN KONUT YAPILMASI GEREKİYOR’

Hakkâri Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş ise kira fiyatlarının artmasını engellemek için hem resmi kurumların hem şahısların konut yapması gerektiğinden bahsetti. Hakkari’nin Gopsı bölgesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından bu yıl 401 konutun temelinin atıldığından bahseden Taş, “Öğretmen, polis ve askeri personel için acilen konut yapılması gerekir. Özel sektörden talebimiz ise inşaat halindeki konutların bir an önce bitirilmesi ve ilave konut yapımına başlanmasıdır. Bunlar yapıldığı zaman konut sıkıntısının ve kira artışlarının önüne geçmiş olacağız” dedi.


Geri Dön