25 / 04 / 2024

Haliç kıyısındaki arazinin imar planı iptal edildi!

Haliç kıyısındaki arazinin imar planı iptal edildi!

İBB'nin kat yüksekliğini önce 10’a daha sonra 6’ya indirdiği Haliç kıyısındaki araziyle ilgili plan değişikliği İstanbul 10. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2017 yılında kendi arazisine özel yaptığı plan değişikliği yargıya taşınmıştı. Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB yönetimi mahkeme kararına itirazda bulundu.

Haber3'te yer alan habere göre; İBB, 2017 yılında Eyüpsultan ilçe sınırlarında Haliç kıyısında kendi arazisine özel olarak yaptığı 10 kat yükseklik içeren imar planlarında yaptığı değişiklikle planları "ticaret+konut ve rekreasyon alanına" çevirmişti. Eyüpsultan Belediyesi'nin itirazı sonrası değerlendirme yapan İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu, 10 kat yükseklik sınırını 6 kata düşürmüştü. 

ÖNCE 10 KATA ÇIKARILDI, İTİRAZ GELİNCE 6 KATA İNDİRİLDİ

Plan değişikliğiyle bölgede 4 kat olan yükseklik sınırının, İBB için 10 kata çıkarılması tartışmalara sebep olmuştu. Aradan geçen süre içinde Eyüpsultan Belediyesi, İBB'nin yaptığı plan değişikliği ile verilen 10 kat yükseklik değerinin Haliç siluetini bozucu nitelik taşıdığına dikkat çekilerek, "Ayrıca söz konusu parsele bölge ihtiyaçlarını karşılayacak kamusal bir fonksiyonun verilmesinin daha uygun olacağı düşünülmektedir" görüşü belirtilmişti.  

İtirazı değerlendiren İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu 10 kat yükseklik sınırını 6 kata düşürmüştü. CHP grubu yüksekliğin düşürülmesini uygun bulmakla birlikte fonksiyon değişikliği ve yoğunluk artışı ile ilgili plan kararlar değişmediği iddiasıyla karara "hayır" oyu vermişti. Daha sonra toplanan İBB Meclisi, Haliç’e 10 kat izni 6’ya azaltılmıştı. Karar oy çokluğuyla alınmıştı. Çünkü CHP grubu ‘4 kat olmalı imar yoğunluğu düşmeli’ itirazında bulunmuştu.

CHP’li meclis üyeleri, 6 kat yapılanma şartları ile ticaret+konut alanına kısmen rekreasyon alanına alınan, 12 bin 600 metrekare emsale konu inşaat alanının yaklaşık 30 bin 400 metrekareye çıkartılacağını, plan değişikliğinin yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu artırıcı nitelikte olduğunu ifade ederek konuyu yargıya taşıdı.

MAHKEMEDEN İPTAL KARARI: PLAN DEĞİŞİKLİĞİ HALİÇ’İN SİLÜETİNİ BOZAR

Davayı görüşen İstanbul 10. İdare Mahkemesi’ne ulaşan bilirkişi raporunda Haliç silüetinin bozulacağına vurgu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

"6 kat şartına göre inşaat alanı hesaplanacak ticaret+konuta alınmasının emsale konu inşaat alanını yükselteceği, bodrum kat ve çıkmalar da hesaba katıldığında inşaat alanı artışının daha fazla olacağı, “bu alanda konut kullanım oranı maks yüzde 85 olarak uygulanabilir” plan notu ile kalıcı nüfus yoğunluğunun artmasına neden olacağından dava konusu plan değişikliğinin yapı, nüfus yoğunluğunu artırıcı, nüfus donatı dengesini bozucu nitelikte olduğu, plan değişikliği ile getirilen kat yüksekliğinin Haliç’in silüetini bozacak nitelikte olduğu kanaatine varılmıştır."

İdare Mahkemesi bilirkişi raporunu baz alarak plan değişikliği ile getirilen kat yüksekliğinin Haliç’in silüetini bozacağını, bu haliyle plan değişikliğinin planlama ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığı ifade edilerek söz konusu plan değişiklikleri hakkında iptal kararı verdi. Karar 21 Ocak tarihinde oybirliğiyle alındı.

YENİ İBB YÖNETİMİ KARARA İTİRAZ ETTİ 

Bu karara itiraz eden Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, iptal kararının kaldırılması ve davanın reddedilmesi talepleriyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Haliç’deki arazinin imarı sıfırlandı bölge park alanı olacak!

 


Geri Dön