25 / 04 / 2024

Haliç metro köprüsü açılış için gün sayıyor!

Haliç metro köprüsü açılış için gün sayıyor!

İleri teknolojiye sahip " eğik askılı cable - stayed " sistemiyle inşa edilen Haliç metro geçiş köprüsünde, şubatta yapılacak açılış öncesinde çalışmalar büyük bir hızla sürüyor...



İleri teknolojiye sahip "eğik askılı cable-stayed" sistemiyle inşa edilen Haliç metro geçiş köprüsünde, şubatta yapılacak açılış öncesinde çalışmalar büyük bir hızla sürüyor.


Açıldığında Türkiye'nin ilk metro geçiş köprüsü olacak Haliç metro geçiş köprüsü, boynuzu andıran iki adet 55 metre yüksekliğindeki çelik kulesiyle dikkat çekiyor. Mevcut Unkapanı Köprüsü'nün ortalama 200 metre güneyinde yer alan köprü, dünyada ileri teknolojik köprülerde uygulanan "eğik askılı cable-stayed" sistemiyle inşa edildi. 


180 MİLYONA MALOLDU 

Ortası raylı sistem, iki kenarı yayaya açık olarak yapılan 460 metresi deniz üzerinde olmak üzere 936 metre uzunluğundaki köprünün, sudaki kısmında 4 ayak bulunuyor. Köprü, deniz ortasında 47 metre yüksekliğindeki iki ayağa oturuyor. Denizden yüksekliği 13 metre olan 12,6 metre genişliğindeki köprünün Unkapanı tarafında açılır kapanır bir bölüm de yer alıyor. Köprü üzerindeki Haliç istasyonu, 8 vagonlu işleyişe uygun olarak 180 metre uzunluğunda yapıldı. Çalışmalar sırasında karada 16 (Beyoğlu yakasında 9, Unkapanı yakasında 7) Haliç'te ise 4 olmak üzere toplam 20 araştırma sondajı yapıldı. İnşaat sırasında Portekiz'de imal ettirilerek üç seferde Haliç'e getirilen 51 parça kazık da çakıldı. Haliç'in depremselliği, faylanma durumu, zemin koşulları, Haliç tabanı çamur tabakası dikkate alınarak yapılan analizler sonucunda dizayn edilen bu kazıkların her biri 4 bin 700 ton nihai yük değerine göre projelendirildi. Yapımına 2 Ocak 2009'da başlanan köprü, 180 milyon liraya mal oldu. 


POLONEZKÖY KARARI İÇİN SON GÜN

İstanbul Anadolu yakasında yeşil alanın korunduğu noktalardan birisi olan Polonezköy'ün Yerleşik Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na itirazlar bugün sona eriyor. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek'in çevre ve doğa tahribatına izin vermemek adına büyük bir titizlikle hazırlandığını belirttiği ve "İtirazlar olsa da yargıdan gerekli onayı alacağına inanıyorum" dediği 1/1000 ölçekli Polonezköy Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'na itirazlar, sivil toplum kuruluşları ve Polonezköy sakinleri tarafından İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne yapılıyor. İtirazlar bugün mesai bitimine kadar kabul edilecek. İtirazlara 60 gün içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından cevap verilecek. Polonezköy sakinlerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları plana itiraz ediyor. Polonezköy Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Deniss Novviçki, hazırlanan imar planının da beklentilerini karşılamadığını söyledi. Polonezköy Muhtarı Vilkoşevski ise "Yollar otobana dönüşüyor. Bu Polonezköy'ün dokusunu bozacak şekilde planlanmış bir uygulama" diye konuştu.


ZEYNEL YAMAN/ Sabah Gazetesi 


Geri Dön