29 / 03 / 2024

Halkbank'tan yüzde 0.80'le konut kredisi paketi!

Halkbank'tan yüzde 0.80'le konut kredisi paketi!

15 Temmuz sonrasında meydanlarda demokrasi nöbeti tutan milletin, ekonomisiyi de aynı milli duygularla müdafaa ettiğini söyleyen Halkbank Genel Müdürü Taşkesenlioğlu, Yüzde 0.80’le konut kredisi paketi hazırladıklarını söyledi.



15 Temmuz Cuma gecesinin ilk şokunu atlattıktan sonra, ekonomi dünyası hafta sonu boyunca, pazartesi sabahı nasıl bir finansal tabloya uyanacağımızı merak etti durdu. Hafta başı geldiğinde dünya da Türk yatırımcı kadar şaşkındı. İki gün önce darbe girişimi atlatmış bir ülkede piyasalar sıradan bir günkü kadar normaldi. Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu,  15 Temmuz sonrası süreçte meydanlarda nöbet tutan vatandaşların Türkiye ekonomisini de aynı milli duygularla müdafaa ettiğini söylüyor.  Son günlerde dolarda yaşanan hareketin ise dış kaynaklı olduğunu ifade ediyor. 


ALTYAPIMIZ GÜÇLÜ


Finans sektörü olarak 15 Temmuz’u nasıl atlattınız, yara aldınız mı darbe girişiminden? 


Ülkemizi rayından çıkarmak isteyenlere geçit vermeyen ve meydanlarda demokrasi nöbeti tutan milletimiz, ülke ekonomisini de aynı milli duygularla müdafaa etti. Yurtiçindeki tasarruf sahiplerinin piyasayı desteklemek adına döviz mevduatlarını bozdurmasının döviz dengesi açısından güçlü etkisi oldu. Derecelendirme kuruluşlarının  aceleci değerlendirmelerine rağmen, halkın TL'ye güvenmesi ve yatırımcıların kurdaki yüksek seviyelerin geçici olduğunu düşünmesi de döviz satışını artıran diğer faktörler oldu. Bu vesileyle, darbe girişiminin olumsuz finansal sonuçlarını da elbirliğiyle önleyen halkımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Biz de her platformda Türkiye’nin finansal altyapısının ne kadar güçlü olduğunu anlatıyoruz. 


ARTIK TL DAHA KÂRLI 


Dolarda hızlı bir hareket söz konusu. Bireysel yatırımcıya tavsiyeleriniz var mı?


Döviz kurunun bulunduğu mevcut seviyelere bakıldığında, son dönemlerde FED’in faiz artırımına yönelik sinyalleri doğrultusunda dolar başta gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanma trendine girdiği görülüyor. Son birkaç gündür gerçekleşen Amerikan dolarının TL karşısındaki değerlenmesinde ise EURO/USD paritesindeki dolar lehine değişimin etkili olduğunu görüyoruz. Artık bu seviyelerde dövize yeni yatırımlar yapmak çok makul olmadığı için vatandaşlarımız TL’de kalmayı tercih edecek ve tasarruflarını mevduata yatırmalarının kendileri açısından daha kârlı olacağını fark edecektir. 


MOODY’S’İ CİDDİYE ALMAK MÜMKÜN DEĞİL


Gündemimize bir de Moody’s kararı girdi. Not düşüşünden sonra yatırımcıların Türkiye’ye bakışı değişir mi?


Türkiye, tüm iç ve dış gelişmelere rağmen, dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında yüzde 3,9 büyümeyi başarmışken bu kararı ciddiye almak mümkün değil. Türkiye 27 çeyrektir kesintisiz büyüyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşları bu reytingde ısrar etse dahi, bu yatırımcıların Türkiye’ye bakışını değiştirmez. Unutmayalım ki, ülkemize yapılan uluslararası doğrudan yatırımların büyük bölümünü, 'yatırım yapılabilir' ülke notu aldığımız 2013’ten  önce aldık. Yeni yatırımlar almamızın önünde bir mani yok.


Halkbank olarak dev projelere destek veriyorsunuz. Önümüzdeki dış finansman tedarikinde bir sıkıntı olacağını düşünüyor musunuz?


Son dönemde başta Halkbank olmak üzere pek çok Türk Bankası, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinin parçası olmanın ayrıcalığını yaşıyor. Birkaç ay önce uluslararası piyasalardan bono ihracı yoluyla 500 milyon dolar finansman sağladık, 175 milyon dolar ve 477 milyon euro tutarında da sendikasyon anlaşması yaptık. Türkiye dış finansman tedarikinde bir sıkıntı yaşamayacağını her koşulda gösteriyor.  


‘Yüksek kâr’ eleştirileri haklı değil


Sık sık bankaların yüksek karlarla çalıştığı eleştirilerini duyuyoruz. Nasıl kar oranları?


Bankacılık sektörü reel sektöre destek verebilmek için güçlü yapısını korumalı, sermaye yeterlilik oranı da güçlü olmalı. Kârlılığı değerlendirirken de verilere öz kaynak kârlılığı olarak bakmak gerekiyor. Bu noktada, sektördeki kârların çok yüksek olduğu söylenemez. Bankacılık sektörünün öz kaynak karlılık oranı 2015 sonunda yüzde 10,50 idi. Bu oran 2016 Ağustosu itibarıyla yüzde 13,5 oldu ancak 2016’daki göreceli yüksek öz kaynak karlılığını oluşturan faktörler göz önünde bulundurulduğunda, yükselmiş gibi görünen karlılığın geçici olduğu ve aslında üstlenilen riskle elde edilen karlılık dengesinin henüz büyümeyi destekleyecek şekilde arzu edilen seviyelere gelmediğini söyleyebiliriz. 


Balkanlarda yeni fırsatlara bakıyoruz


Halkbank son dönemde Balkan ülkelerinde etkin olmaya başladı. Yurtdışı vizyonunuz nasıl?


Yurtdışında etkinliğimizi ve marka değerimizi artırma niyetindeyiz. Yakın coğrafyada, sektörünün önemli aktörlerinden biri olmak amacıyla adımlar atıyoruz. Son iki yılda Halkbank A.D. Skopje olarak Makedonya’nın 16 şehrinde şube sayımızı 21’den 36’ya yükselttik. Halkbank Üsküp, aktif büyüklüğüne göre Makedonya’da sektörün 5. büyük bankası konumuna geldi. 2015’te Sırbistan’da faaliyet gösteren Cacanska Banka’nın da yüzde 76,76’sını satın aldık, adını Halkbank A.D. Beograd olarak değiştirdik. Yaptığımız sermaye artırımı sonrasında şu an yüzde 82,47’sine sahibiz. Cuma günü açılışını yaptığımız Novi Pazar şubesiyle Halkbank Beograd’ın şube sayısını 29’a çıkardık. 


Yine Balkan ülkelerinden mi devam edeceksiniz yatırımları?


Balkanlar’da güçlü bir bölge bankası olma hedefimiz var. Diğer Balkan ülkelerine de ilgimiz sürüyor. Gelecek dönemde buradaki fırsatları değerlendirmeye ve yeni adımlar atmaya devam edeceğiz. Ayrıca dünya ticaretinde önemli yer tutan Singapur’da da temsilcilik açtık. 


Mevduata yüzde 17 büyüyeceğiz


Halkbank olarak 2016 yılını nasıl tamamlamayı planlıyorsunuz?


2016 yılsonu itibarıyla hem aktif büyümede hem de kredilerde yüzde 16’lık bir büyüme sağlayacağız. Kredi büyüme oranları içinde en yüksek performans kurumsal tarafta olacak. Mevduat büyümemiz ise yüzde 17 seviyesinde gerçekleşecek.    


Sektörün 2016’yı nasıl tamamlamasını bekliyorsunuz?


BDDK verilerine göre, Haziran ayı itibarıyla bankacılık sektörünün toplam aktifleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11 arttı, sabit kurlar ile aktif büyümesi yüzde 8 olarak gerçekleşti. Yine bu dönemde hem toplam kredilerde hem de mevduatta yüzde 12'lik bir büyüme sağlandığını görüyoruz. Sektörün sermaye yeterlilik rasyosunda da geçtiğimiz bu yana yükseliş eğilimi var. Türkiye’nin algısını ve ekonomik istikrarını hedef alan tüm girişimler karşısında ekonomik seferberliğin baş aktörü olan sektörümüz, son çeyreği de yılsonu hedefleriyle uyumlu bir şekilde kapatacaktır.


Katılımı kesin kuracağız


Katılım bankası planınız vardı, vaz mı geçtiniz?


Halkbank bir katılım bankası kuracak. Bu konuda herhangi bir vazgeçme söz konusu değil. Sadece ileride yeniden değerlendirmek üzere, bu aşamada faaliyet izni başvurusu yapmamaya karar verdik; hukuki olarak yetkili makamlara kuruluş izninden vazgeçildiği bilgisini verdik. En verimli çalışma stratejisini nasıl oluşturabileceğimizi tespit ettikten sonra katılım bankacılığı konusunda kuruluş izni için yeniden başvuruda bulunacağız.


Makul bir ücrette anlaştık


Yeni reklam filmi için Şahan Gökbakar'a ne kadar para verdiğiniz çok merak ediliyor...                                             

Bu reklam filmiyle amacımız halkımızla yakınlaşmak ve artık daha aktif olacağımızı vurgulamaktı. Şahan Gökbakar'ın yer alması filme ayrı bir samimiyet kattı. Şahan Bey’le reklam için makul bir ücrette anlaştık, birlikte güzel işler yapmaya devam edeceğiz.


Yüzde 0.80’le konut kredisi paketi


Türkiye'de tasarruf açığından söz ediliyor. Sizin bu doğrultuda yeni ürünleriniz var mı?


Evet, var. Son olarak sektörün en uygun faiz oranlarıyla bir konut kredisi paketi hazırladık. Yüzde 0,80’den başlayan faiz oranlarıyla vatandaşları konut sahibi yapıyoruz. Talep oldukça yüksek. 



Akşam


Geri Dön