28 / 03 / 2024

Hamza Taşdelen'den İstanbul depremi açıklaması!

Hamza Taşdelen'den İstanbul depremi açıklaması!

AFAD Başkanvekili Taşdelen, "Afet öncesinde risk azaltma, afet olduğunda müdahale çalışmaları yapan, sonrasında ise vatandaş güvenli bir yere kavuşuncaya kadar iyileştirme süreçlerini takip eden bir kurumuz" diye konuştu.



Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanvekili Hamza Taşdelen, yaptığı açıklamada, 1-7 Mart Deprem Haftası ile 17 Ağustos'un kendileri için önemine dikkat çekerek, bu tarihlerin AFAD'ın kurulma nedenleri olduğunu belirtti.  Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Türkiye için 1999 depreminin çok kritik bir süreç olduğuna vurgu yapan Taşdelen, o süreçte devletin, vatandaşın beklentisini karşılamada yaşadığı güçlüğü anımsattı. 

Taşdelen, Türkiye'nin Marmara Depremi'nden ciddi dersler çıkardığının altını çizerek, bu alanda yapılması gerekenleri hızla hayata geçirdiğini aktardı. Bu depremin ardından Türkiye'nin afet yönetiminde "müdahale odaklı" anlayışın terk edildiğine ve "risk odaklı" anlayışa geçildiğine dikkat çeken Taşdelen, "Biz artık afetleri, olay olduğu anda gündeme alan bir kurum değiliz. Afet öncesinde risk azaltma çalışmalarını, afet olduğunda müdahale çalışmalarını yapan, sonrasında ise vatandaş güvenli bir yere kavuşuncaya kadar iyileştirme süreçlerini takip eden bir kurumuz. Bu da bizim afetleri bütünleşik ve topyekun olarak ele almamızı beraberinde getirdi ve daha etkili bir sonuç çıkardı" açıklamasında bulundu. 

Hamza Taşdelen den İstanbul depremi açıklaması!

"Planlar, reflekse dönüşmezse sahada çok işlerlik kazanmaz"

Afet öncesi, sırası ve sonrası için ayrı ayrı planlar hazırladıklarını dile getiren Taşdelen, "Diyoruz ki bir şeyi başımıza geldiğinde görmeyelim. Öncesinde bir hazırlık süreci yaşayalım ki olay olunca ne yapmamız gerektiğini bilelim, ezber oluşsun. Yani bir reflekse dönüştürme çabamız var. Planlar eğer reflekse dönüşmezse, neydi, diye bakılacaksa o planlar sahada çok işlerlik kazanmazlar. Dolayısıyla planları yaptıktan sonra masada bırakıp tozlu raflarda kalmasına engel olmamız lazım, yaşatmamız lazım. Bunun için de gerçekten planların üzerinde çok yoğun bir çabamız var" şeklinde konuştu. 

İl Risk Azaltma Planları (İRAP) ile Türkiye Afet Risk Azaltma Planı'na (TARAP) değinen Taşdelen, 2020'de ilki Kahramanmaraş'ta olmak üzere 7 şehirde İRAP'ların hazırlandığını belirtti. 

Taşdelen, söz konusu İRAP'larla ilgili bir kılavuz hazırladıklarına, kalan 74 ilin İRAP'larının bu kılavuza bakılarak 2021'de tamamlanacağına ve bunun sonucunda da TARAP'ın ortaya çıkacağına vurgu yaptı.

Hamza Taşdelen den İstanbul depremi açıklaması!

"Bir seferberliğe dönüştürmek gerektiğini düşündük"

AFAD olarak 2021'i "Afet Eğitim Yılı" ilan ettiklerini ifade eden Taşdelen, söz konusu kampanyanın temelinin 2014'te başlatılan "Afete Hazır Türkiye" projesi olduğunu söyledi. 

Proje kapsamında, 2014'ten bugüne kadar 14 milyon kişiye afet eğitimi verildiğinin altını çizen Taşdelen, "Ancak bu yeterli değil. Bir seferberliğe dönüştürmek, gayretli ve konsantre bir şekilde bu işe odaklanmamız gerektiğini düşündük. Bakanımızın talimatlarıyla 2021'de 51 milyon kişiye ulaşma hedefini belirledik. Şu anda ilk aylar olduğu için eğitici eğitimlerine konsantre olmuş durumdayız. Çünkü 51 milyonluk kitleye ulaşmak çok büyük bir gayret ve efor isteyecek bir şey. Bu anlamda 145 bin eğitici eğitimini tamamladık. Bunların yaklaşık 135 bini öğretmen, diğerleri de eğitici eğitimi alması gereken kişiler olarak belirlendi. Bunların eğitimleri devam ediyor" dedi. 

Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle protokoller yaptıklarını ifade eden Taşdelen, kurum ve kuruluşlardan seçilenlere eğitici eğitimi verildiğini, onların da kendi kurumlarında personele eğitim sunduğunu aktardı.

Hamza Taşdelen den İstanbul depremi açıklaması!

"İstanbul'da 500'den fazla toplantı yaptık, planları tek tek gözden geçirdik"

Olası İstanbul depremi ile ilgili açıklamalar yapan Taşdelen, "İstanbul'u etkileyecek fay, Marmara Denizi'nden geçen fay. Biz biliyoruz ki 1999'da Marmara fayının doğusundaki fay kırığı gerçekleşti ve enerjisini batıya doğru aktardı. Uzmanların söylediğine göre bunların belli periyotları var ve o periyot zaman olarak doldu. Her an, yani gerçekleşme zamanını tespit etmemiz gerçekten mümkün değil ama bundan sonraki herhangi bir zaman, gelecekte bir gün mutlaka olacağını biliyoruz" diye konuştu.

Taşdelen, İstanbul'da 500'den fazla toplantı yaptıklarını, planları tek tek gözden geçirerek önemli değişiklikler yaptıklarını fakat hazırlıklar anlamındaki sürecin de asla bitmeyeceğini dile gettirdi.

İstanbul depremi geliyorum diyor!

Büyük İstanbul depremi: En riskli ilçeler hangileri?


Geri Dön