19 / 04 / 2024

Hangi bankalar konut kredi faizlerini yükseltti?

Hangi bankalar konut kredi faizlerini yükseltti?

Dün üç kamu bankası ve birçok özel banka konut kredisi faiz oranlarında artış uyguladı. İşte artışlar sorası konut kredisi faiz oranlarında son durum…



Bankaların konut kredisi faiz oranlarında başlayan artış dün itibariyle hızını arttırdı. Kamu bankalarının Mart başından itibaren uyguladığı kampanyalı yüzde 1.28 konut kredisi faiz oranı son buldu. En düşük tabela konut kredisi faiz oranı yüzde 1.45 oldu. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması yüzde 1.96’ya çıktı. 

Konut Kredileri Neden Artıyor?

Mart sonundan itibaren dolar kurunda yaşanan artış piyasalarda sıkışmaya yol açtı. Seçimlerin son bulmasına rağmen halen sonuçların netleşmemesi ve ABD ile yaşanan S-400 füzeleri kaynaklı sorunlar yatırımcının uzaklaşmasına ve piyasaların daralmasına neden olmaya devam ediyor. 

Dolar kuru ile mücadele eden Merkez Bankası'nın hamleleri de fonlama maliyetlerini arttırdı. TCMB'nin yerel seçimler öncesinde ek sıkılaştırmaya gitmiş ve ortalama fonlama maliyetini yüzde 24'ten kademeli olarak yüzde 25.50'e kadar yükselmişti.

Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti hafta başında ek sıkılaştırma benzeri bir uygulamaya gitmemesine rağmen yüzde 24.36 seviyesine yükseldi. TCMB'nin politika faizleri yüzde 24 seviyesinde olmasına rağmen gecelik borç verme faizi yüzde 25.50, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 27 seviyesine ulaştı. 

Bankalar durum karşısında likiditeye ulaşmakta zorlanarak artan maliyetleri karşılamak için kredi faiz oranlarında artış uygulamaya devam ediyor. Ekonomistler, repo faizleri dengeye girmeden konut kredisi faiz oranlarının sabitlenmeyeceğini belirtiyor. 

Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum 

Dün peş peşe gerçekleşen konut kredisi faiz artışları sonrasında en uygun konut kredisi faiz oranı yüzde 1.45 seviyesine geldi. En düşük tabela konut kredisi faiz oranını yüzde 1.45 faiz oranı ile Ziraat Bankası ve VakıfBank uyguluyor. 

HalkBank ise kampanyalı canım evim konut kredisi ürünü dahilinde banka maaş müşterilerine özel yüzde 1.49, maaş müşterisi olmayan tüketicilere ise yüzde 1.55 konut kredisi faiz oranı sunuyor.

Güncellemeler sonrası Yapı Kredi Bankası 10 yıl vade de yüzde 1.79 konut kredisi faiz oranı, Garanti Bankası ise 10 yıl vadede yüzde 1.81 konut kredisi faiz oranı ile kredi kullandırıyor. 

Konut Kredisi Hesaplama 

Kredi Pazarı’nın araştırmalarına göre en düşük tabela konut kredisi faiz oranı olan yüzde 1.45 üzerinden 100.000 TL tutarlı konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 5 yıl vadeli aylık ödemeleri 2.500 TL, 10 yıl vadeli aylık taksitleri ise 1.760 TL’ ye karşılık geliyor. 10 yıllık konut kredisinin toplam geri ödemesi 211.600 TL oluyor. 

Faiz Artışı Sonrasında Zarar Ne Kadar?

Dün gerçekleşen faiz artışı öncesinde en düşük konut kredisi faiz oranı olan yüzde 1.28 ile kredi kullanmak yerine güncel olarak en düşük faiz oranı yüzde 1.45 ile konut kredisi kullanan tüketici 100.000 TL’lik kredi için aylık olarak 128 TL , toplamda ise 15.350 TL daha fazla ödeme yapmış olacak.

 

Konut kredisi faiz oranlarındaki artış devam edecek mi?

Konut kredisi için hangi belgeler isteniyor?


Geri Dön