27 / 04 / 2024

Hangi bölgelerde konut fiyatları dudak uçuklatıyor?

Hangi bölgelerde konut fiyatları dudak uçuklatıyor?

Pandemide yazlık bölgelere talep artınca fiyatlar da yüzde 100’e yakın artmıştı. Sahil bölgelerinde yerel talebin yanı sıra konut alımı ile vatandaşlık hakkı kazanmak isteyen yabancılar da ağırlık kazanıyor. Gurbetçiler de kesin dönüş için sahil kentlerini tercih ediyor.



Koronavirüs salgını, şehrin kalabalığından uzakta bahçeli, balkonlu evlere ilgiyi katladı. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; bu süreçte uzaktan eğitim ve uzaktan çalışmanın da hayata geçmesiyle merkezde yaşama olan ihtiyaç azaldı. İmkanı olan yazlıklarına gitti, kış aylarında da tatilciler şehirlere gelmedi. Tatil yörelerinde 12 ay yaşam başladı. Yazlığı olmayanlar ise son bir yılda sahil kentlerinde arayışları artırdı. 

Hangi bölgelerde konut fiyatları dudak uçuklatıyor?

KUR AVANTAJI VAR

Sahil kentlerine talep birden patlayınca fiyatlar da hızla arttı. Satılık fiyatlarında bölgelere göre yüzde 100’ü aşan artışlar yaşandı. Ortalama artış yüzde 40’ları geçti. Dönemsel kiralamalar ise neredeyse satılık ev fiyatlarına ulaştı. Yaza yaklaşırken talep hala yoğun. Yerli talebi devam ederken dövizdeki artış sonrası kur avantajıyla yabancı ve gurbetçilerin de bölgedeki ağırlığı çoğaldı. 

250 BİN DOLAR YETERLİ

Türkiye’den 250 bin dolar değerinde gayrimenkul alan yabancılar, vatandaşlık hakkı kazanıyor. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen yabancılar da şu anda sahil bölgelerinde ev arayışlarını artırdı. Hem kur seviyesi hem de salgın sürecinde Türkiye’nin sunduğu sağlık hizmetleri yabancıların tercihlerini etkiliyor. Şu anda İran, Azerbaycan, Dubai’nin yanı sıra lüks segmentte de Rusya ve İngiltere ön planda yer alıyor. 

Hangi bölgelerde konut fiyatları dudak uçuklatıyor?

YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLER DE DÖNÜŞTE

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bodrum Başkanı Sevil Ece Gümüş Kapar, koronavirüs salgını başlangıcından bu yana bölgede fiyatlarda 40’a varan artış olduğuna dikkat çekerk, son dönemde yalnızca yazlık amaçlı değil Bodrum’a yerleşmek, 12 ay yaşamak üzere satın almaların arttığını belirtti. Kapar, “Şu anda vatandaşlık hakkından dolayı yabancıların ilgisi daha fazla. Ayrıca yurtdışında yaşayan Türkler de hareketlendi. Yurtdışından tamamen geri dönenler oldu. İngilizlerin ilgisi yeniden başladı. Ruslar da üst segment alım yapıyor” dedi.

EV BULMAK ZORLAŞTI

Bodrum piyasasında alıcı fazla olsa da konut stokunun tükenmeye başladığına vurgu yapan Kapar, şöyle konuştu:

“İkinci el konutlar bekliyor. Satma ihtiyacı olmayan ev sahipleri fiyatların daha da artacağı beklentisiyle portföylerini çektiler. Ancak fiyat artışında artık bir doygunluğa ulaşıldığını düşünüyorum. Yaza doğru en fazla yüzde 5 artış daha görülebilir.”

BÜYÜKŞEHİR ETKİSİ

TÜGEM Antalya İl Başkanı Yasemin Morrissey, Antalya’nın yerli ve yabancı herkes için popülerliğini sürürdüğünü dile getirdi ve şunları ifade etti:

“Sahil bandının yazlık olarak kullanılmasının yanında vatandaşlık için tercih edilmesinin de pek çok sebebi var. Bölgede bulunan 5 yıldızlı otellerin dünya standartlarında oluşu ve büyükşehir özellikleriyle donatılmış bir şehir oluşu Antalya’yı her zaman popüler kılıyor. Antalya’yı tercih edenler arasında ilk sırada İranlılar ve Ruslar var. Özellikle bu sene Arap ülkelerinden talep çok fazla.”

Morrissey, Antalya içinde en fazla değer kazanan ilçelerin ise Gazipaşa, Kemer, Kumluca, Kaş ve Serik olduğunu belirtti.

Hangi bölgelerde konut fiyatları dudak uçuklatıyor?

4 AYDA 1 MİLYON LİRA KÂR!

TÜGEM  İzmir  İl Başkanı Onur Karademir de İzmir’deki fiyat artışlarında maliyet baskısı, Ekim'de meydana gelen deprem ve pandeminin etkili olduğunu vurgulayarak, bölgede yapılan satışlardan şu örnekleri paylaştı:

“Geçen sene 1 milyon 200 bin olan villayı şimdi 3 milyona satıyoruz. Karaburun’da bir yatırımcı kasım ayında 1.5 milyon liraya bir mülk aldı. 3 hafta önce 2.5 milyon liraya sattı. 4 ayda böyle bir kâr etti” dedi. Karademir, İzmir’de İran’dan ve Azerbaycan’dan yatırımcı olduğunu da aktardı. 

YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK

Endeksa Pazarlama ve Satış Grubu Başkanı Aylin Daylan şu açıklamalarda bulundu:

“Türkiye genelinde konut satış fiyatları ortalama yüzde 33.84 yükselmişken yazlık bölgelerde yüzde 58’leri bulan artış görülüyor. Kira değerlerindeki artış, satış değer artışına göre daha düşük seviyede olmasına rağmen yüzde 30’ları buluyor. Konut satış fiyatında en fazla artış görülen bölge Fethiye, kiraların en fazla artış gösterdiği bölge ise Bodrum. Metrekare satış fiyatı en yüksek olan bölge ise Çeşme. Önümüzdeki 6 ayda satış fiyatında en fazla artış beklenen bölge Çeşme, kira değerinde en fazla artış beklenen bölge ise Foça.

Dünya genelinde ev fiyatları ne durumda? 

İllere göre konuta yatırımının geri dönüşü!

Tatil bölgelerinde villa kiraları üçe katlandı!


Geri Dön