19 / 04 / 2024

Hangi durumlarda SGK ilişiksizlik belgesi olmadan iskan alınabilir?

Hangi durumlarda SGK ilişiksizlik belgesi olmadan iskan alınabilir?

Bazı durumlarda SGK ilişiksizlik belgesi iskan alım sürecinde talep edilmiyor. Peki, hangi durumlarda SGK ilişiksizlik belgesi aranmadan iskan düzenlenebilir?



İskan belgesi, bir yapının inşaat çalışmalarının onaylı projesine uygun olarak inşa edildiğini gösteren belge oluyor. Bu belge inşaat çalışmaları tamamen ve zamanında bitirildikten sonra alınıyor.


İskan belgesi alım aşamasında bazı belgeler gerekli oluyor. Bu belgeler arasında SGK belgesi de yer alıyor. Ancak bazı durumlarda bu belge talep edilmiyor. Peki, hangi durumlarda SGK ilişiksizlik belgesi aranmadan iskan düzenlenebilir?


3194 sayılı İmar Kanununun 28 inci maddesinin onuncu fıkrasında “Fenni mesullerce denetime ilişkin mimarlık ve mühendislik raporları hazırlanan, yapı sahibi, fenni mesuller ve ilgili idare elemanlarının birlikte düzenlediği tespit tutanağı ile tamamlandığı belirlenen, ancak, yapı müteahhidinin yapım işlerinden doğan vergi ve sigorta primi borçlarının ve diğer sorumluluklarının gereğinin yerine getirilmemesi sebebiyle yapı kullanma izin belgesi verilmesi işlemleri tamamlanamayan yapılar için, yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarece durum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir. 


Bu belgenin bir örneği, ilgili kurumlara ve ilgililerin kayıtlarına işlenmek ve değerlendirilmek üzere ilgili meslek odalarına ve Bakanlığa gönderilir.” hükmü yer alıyor.


Buna göre;

-Yapı sahibi aynı zamanda yapının müteahhidi değilse,

-Yapı müteahhidinin, yapı kullanma izin belgesi istendiği zamanda, yapıda hissesi bulunmuyorsa,

-Yapı sahiplerinin müracaat etmeleri halinde

yapı müteahhidinin, yapım işlerine ait vergi ve sigorta prim bedellerini ödemiş olması koşulu aranmamaktadır.



İskan başvurusu için gerekli belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön