26 / 04 / 2024

Hangi kira gelirleri beyan edilecek, hangileri beyan edilmeyecek?

Hangi kira gelirleri beyan edilecek, hangileri beyan edilmeyecek?

Kira gelir vergisi beyanname verme sürecinde 1 hafta geride kaldı. Peki, 26 Mart akşamına kadar hangi kira gelirleri beyan edilecek, hangileri beyan edilmeyecek?



1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında elde edilen kira gelirleri belli şartlarda vergilendiriliyor. Beyana dayalı olan kira gelir vergisi için öncelikle istisna sınırını aşan gelirler için beyanname veriliyor. 

Beyanname sürecinde seçilecek gider yöntemi ile indirimler de düşüldükten sonra ortaya çıkan tutar üzerinden ödeme yapılıyor.

Kira gelir vergisinde bazı gelirler için beyanname verilmesine gerek kalmıyor, bazı gelirler için ise mükellefler beyanname vermesine gerek olmadığını düşünüyor, ancak gerekmesine rağmen beyannamenin verilmediği durumların cezası doğuyor.

Peki, hangi kira gelirleri beyan edilecek, hangileri beyan edilmeyecek? 

İstisnanın altında kalan gelirler vergilendirilmiyor

Kira gelir vergisi için her sene istisna sınırları belirleniyor. Bir sene boyunca elde edilen gelirin bu sınırın altında kalması halinde vergiden muaf olunuyor. Dolayısı ile kira için beyanname ödemesi yapılmayacak. 2017'de elde edilen konut kiraları için istisna sınırı 3 bin 900 TL, işyeri kiraları için istisna sınırı ise 30 bin TL olarak belirlendi. Bu sınırın üstündeki kira gelirleri vergilendiriliyor.

Kiracının ödemediği kiraya beyanname zorunluluğu yok

Gayrimenkul sahipleri, birkaç ayın kirasını kiracısından alamadıysa, alınamayan kısımlar için beyanname verilmesi gerekmeyecek. 2017'ye ait kiranın bu sene içinde tahsil edilmesi halinde beyanname 2019'da verilecek.

Eğer, geçtiğimiz yıl 2016 yılına ait kira bedeli gecikmeli olarak alınmışsa, bunun için beyanname bu sene verilecek. 2017'de gecikmeli olarak tahsil edilen kiranın geliri 26 Mart akşamına kadar beyan edilecek.

Kentsel dönüşüm kira yardımları beyan edilmiyor

Kentsel dönüşüm kira yardımı alan kimselerin elde ettiği bu gelir, kira niteliği taşımıyor. Dolayısı ile kentsel dönüşüm kira yardımları için de beyanname verilmiyor.

Kira gelirleri nasıl beyan ediliyor?

1- Kira gelir vergisi beyannameleri bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesi) vergi dairesine verilebiliyor.

2- Beyana tabi gelir sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret ise, vergi dairesinden alınacak kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamesi E-Beyanname uygulaması ile elektronik ortamda doğrudan gönderilebileceği gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderilebiliyor.

3- Beyannameler, “Hazır Beyan Sistemi” aracılığıyla internet ortamında verilebiliyor.

 

5 maddede kira gelir vergisi ödeyecek miyim?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön