20 / 04 / 2024

Hangi özellikler evin fiyatını düşürür?

Hangi özellikler evin fiyatını düşürür?

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği İlhan Kurt gayrimenkullerle ilgili merak edilen sorulara cevap verdi, hangi özellikler evin fiyatını düşürür, hangi tip evleri satmak veya almak daha kolaydır bu sorulardan bir kaçı...




Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği İlhan Kurt gayrimenkullerle ilgili merak edilen sorulara cevap verdi.


Hangi özellikler evin fiyatını düşürür?

Evin fiyatı belirlenirken öncelikle maliyeti hesaplanır. Daha sonra binanın iç ve dışının özellikleri incelenir. Mimari proje, odaların kullanışlılığı, genişliği, salonun konumu, depreme dayanıklılığı, evin cephesi, kullanılan malzeme ve işçilik, ulaşım durumu, manzarası, katı, sosyal aktivitelere yakınlığı, hatta apartmanda oturan komşular bile evin değerinin düşürebilecek faktörlerdir. 


Hangi tip evleri satmak veya almak daha kolaydır? 

Bir mülkün satımında konutun özelliğinden çok bölgeye olan talep daha önemlidir. Şehrin merkezinde ulaşımı kolay, okul, cami, Pazar, alışveriş merkezi, resmi binalara yakın olan bölgeler her zaman daha çok rağbet görmektedir. Bunun dışında şehre yakın gürültüden uzak mekanlarda tercih edilmektedir. Ancak genel olarak konut değerleri piyasaların hareketliliği ile ilgilidir. Deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş, bölgede isim yapmış tanınmış yapı şirketleri de tercih sebebi olmaktadır. 


Mal sahibi olarak Emlak Ofisi seçerken nelere dikkat etmeliyiz? 

İlk etapta güvenebileceğiniz kendisine ait bürosu olan, oda ve dernek kaydı olan, emlakçilik belgesi olan, fiyat tarifesi bulunan emlak ofisleri tercih edilmelidir. Çünkü bir kuruma bağlı emlak ofisi devamlı denetlenmektedir ve bu ofisin yapmış olduğu herhangi bir yanlışlıkta müracaat edeceğiniz bir kurum bulunmaktadır. Tanınmış bulunduğu bölgedeki aktif bir emlak ofisi sizin mülkünüzü daha kısa bir sürede ve uygun bir fiyata pazarlayacaktır. 


Ev satarken ve kiralarken birden fazla emlakçı ile çalışmak doğru mu? 

Bugün baktığımızda mülk sahipleri birçok emlak ofisiyle çalışmaktadır. Bu çok yanlış bir yoldur ve siz kaça verirseniz verin ben şu kadar alırım komisyonda vermem demektedirler. Ancak bu durum mülkün saüşım zorlaştırmaktadır. Satılacak konut birden fazla emlak ofisine verildiğinden bu ofisler satılacak mülkü piyasaya farklı fiyatlardan duyurduklarından saüş zorlaşmakta ve mülk sahibi bundan zarar görmektedir. En doğru yol güvendiğiniz bir emlak ofisiyle çalışın ve kendisine komisyon verin mutlaka, gayrimenkulünüz çok daha çabuk ve istediğiniz değerden alıcı bulacaktır. Kiraya vereceğiniz mülkü de tek emlak ofisine verin bu ofis kiracının mali durumunu, ahlaki durumunu, medeni durumunu araştırarak kiraya verecektir. 


Gayrimenkulünüzü pazarlarken emlak ofisine düşen görevler nelerdir? 

Öncelikler gayrimenkulün pazarlanabilmesi için mal sahibinin ilgili emlak ofisi ile bir sözleşme yapması gerekmektedir. Emlak ofisleri bu konuda sözleşme yapmak zorundadır. 8 Temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe giren Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Emlakçılarla ilgili mecburi standart tebliği gereğince Emlakçının sözleşme yapma mecburiyeti getirilmiştir. Sözleşme her iki tarafı da bağlayıcı niteliktedir. Emlakçı ile sözleşme yapmaktan çekinmeyin bu sözleşme sizi de korumaktadır. Emlakçı söz konusu gayrimenkulün fotoğraflarını çekerek internet sayfasında yayınlayacaktır. 


Avrupa Yakası


Geri Dön