25 / 04 / 2024

Hangi ÜFE kira artışında kullanılıyor?

Hangi ÜFE kira artışında kullanılıyor?

Borçlar Kanunu gereğince kira bedelinde yapılacak artışlar, ÜFE oranları yeni adıyla Yİ- ÜFE oranları baz alınarak hesaplanıyor. Peki, hangi ÜFE, kira artışında kullanılıyor? İşte yanıtı..



Hangi ÜFE kira artışında kullanılıyor?

Borçlar Kanunu madde 344 gereğince kira bedelinde yapılacak artışlar, ÜFE oranları yeni adıyla Yİ-ÜFE oranları baz alınarak hesaplanıyor.


ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Peki, Hangi ÜFE kira artışında kullanılıyor? Kira bedelinde yapılacak artış bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranlarına göre mi? On iki aylık ortalamalara göre değişim oranlarına göre mi hesaplanıyor.


Kanunda bu sorunun net bir yanıtı bulunmuyor. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu, kiralama bedelinde yapılacak artışlarda hangi ÜFE oranlarının baz alınması gerektiğine yönelik açıklamada bulundu.


TÜİK tarafından Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'nde yapılan açıklamaya göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.


Buna göre Şubat ayında yapılacak kira artışlarında yüzde 10,72'nin baz alınarak hesaplama yapılması gerekecek.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2014


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %3,32 arttı

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %3,32, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,32, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,72 ve on iki aylık ortalamalara göre %5,22 artış gösterdi.


Kira artış oranları Ocak 2014!


Geri Dön