26 / 04 / 2024

TEFE TÜFE kira artışı hesaplaması nasıl yapılır?

TEFE TÜFE kira artışı hesaplaması nasıl yapılır?

Kira bedelinde yapılacak artışlar enflasyon oranlarına bağlı olarak yapılıyor. Peki, TEFE TÜFE kira artışı hesaplaması nasıl yapılır? İşte 2014 Temmuz TEFE TÜFE kira artışı oranları..



TEFE TÜFE kira artışı hesaplaması nasıl yapılır?

Kira bedelinde yapılacak artışlar enflasyon oranlarına bağlı olarak yapılıyor. Borçlar Kanunu gereğince kira artış hesaplamalarında ÜFE oranlarının kullanılması gerekiyor.


TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi), hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçüyor. TÜFE'nin temel amacı; piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplamak olarak ifade ediliyor. TEFE ise Toptan eşya fiyat endeksine deniyor.  


4 Şubat 2011 tarihine kadar kira artış oranları da bu enflasyon rakamları baz alınarak yapılıyordu. Ancak 4 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Borçlar Kanunu'na göre kira artış oranı ÜFE oranlarına bağlandı.


Kira artış oranlarının bağlandığı ÜFE ise; ekonomide üretim sürecinde girdi olarak kullanılan maddelerin fiyatlarındaki değişimleri toptancı aşamasında ölçen endeks olarak tanımlanıyor.


Buna göre yıllık kira artışı TEFE-TÜFE oranlarına bakılarak değil, ÜFE oranlarına bakılarak hesaplanıyor. Kira artışı ÜFE oranlarında bir önceki yılın aynı ayına göre olan oranı baz alınıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranları ile diğer ÜFE oranları her ayın 3'ünde veya takip eden işgününde saat 10:00'da haber bülteniyle kamuoyuna duyuruluyor. 


Son olarak 3 Temmuz 2014 tarihinde TÜİK tarafından yayınlanan Üretici Fiyat Endeksi oranlarına göre, yapılacak artış yüzde 9,75 oranını geçemiyor. TÜİK tarafından yayımlanan ÜFE oranları bülteni aşağıda yer alıyor:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi aylık %0,06 arttı


"Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,03 artış gösterdi."


Kira artış oranları Haziran 2014!



Geri Dön