26 / 04 / 2024

TEFE TÜFE kira artışı hesaplama Ocak 2015!

TEFE TÜFE kira artışı hesaplama Ocak 2015!

Kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, Ocak ayında kiracıya en fazla yüzde 6,36 oranında zam yapılabilecek. İşte TEFE TÜFE kira artışı hesaplama Ocak 2015...



TEFE TÜFE kira artışı hesaplama Ocak 2015!

hanehalklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçen TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi), piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplıyor.


TEFE ise, artık ÜFE olarak açıklanıyor. ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince meskenlerde dönemin ÜFE oranlarına göre zam yapılırken, işyerlerinde bu kural uygulanmıyor.


İşyerinde, sözleşmede belirtilen oranlarda kiracıya zam yapılabiliyor. Eğer kira artışı kısmına herhangi bir hüküm yer almıyorsa, mal sahibi istediği oranlarda zam yapabiliyor.


Enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Ocak 2015'te açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,76 düştü; Tüketici fiyat endeksi ise aylık %0,44 düştü.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,76 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,25 artış gösterdi.


TÜFE’de (2003=100) 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,44 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,17, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,17 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,85 artış gerçekleşti.


Mesken kira hesaplamalarında, kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre, Ocak ayında kiracıya en fazla yüzde 6,36 oranında zam yapılabilecek.



Enflasyon oranları Aralık 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön