25 / 04 / 2024

Hasan Tok: Ergene'deki arazi mutlak koruma alandır!

Hasan Tok: Ergene'deki arazi mutlak koruma alandır!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Tok, Çorlu/Ergene kesimindeki Marmaracık köyü sınırlarında bulunan tarım arazisinin mutlak koruma alanı olduğunu dile getirdi. Hürriyet köşe yazarlarından Yalçın Bayer söz konusu araziyi kaleme aldı.



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Tok, Çorlu/Ergene kesimindeki Marmaracık köyü sınırlarında bulunan tarım arazisinin mutlak koruma alanı olduğunu dile getirdi. Hürriyet köşe yazarlarından Yalçın Bayer söz konusu araziyi kaleme aldı. İşte Bayer'in o yazısı...

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin emekli öğretim üyelerinden ve İMP (şimdiki adı İstanbul Planlama Ajans-İPA) kurucusu Prof. Dr. Hasan Tok, plastik kooperatifinin kurulması amacıyla Çorlu/Ergene kesimindeki Marmaracık köyü sınırlarında 2.8 milyon metrekarelik tarım alanının ‘mutlak korunması gereken alan’ sınıfında olduğunu bildirdi ve bunun bir plan notu olduğunu da ekledi.

Prof. Tok bu kararın daha önce de 1/100 binlik Ergene Havzası çevre düzeni plan kararında da yer aldığını, daha sonra da Kadir Topbaş döneminde, İBB’ye bağlı olarak rahmetli imar plancısı Prof. Dr. Hüseyin Kaptan’ın başkanlığında oluşturulan İstanbul Metropolitan Planlama (İMP) tarafından 1/25 binlik plan çalışmaları sırasında kesinlik kazandığını açıkladı. Trakya bölgesinin plan çalışmaları sırasında bu kararların önce Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne il genel meclislerinde, sonra da belediye meclislerinde onaylandığını anımsattı.

Hasan Tok: Ergene deki arazi mutlak koruma alandır!

Prof. Tok’a göre, kuru mutlak tarım alanı 5403 sayılı toprak koruma ve arazi kullanım yasasında geçen bir arazi vasfı olup, eski arazi kullanım kabiliyet sınıflamasına göre, arazinin yüzde 80’e yakın kısmı toprak uzmanları ve plancılar tarafından 2. sınıf tarım alanı olarak tanımlanmıştır.

“Şimdi buraya neye hizmet ettiği ve ne amaçla verildiği bilinmeyen rapora dayanılarak ‘Ağır metal kirliliği vardır, tarım alanı değildir’ demek ihanettir. Orası hep tarım alanı olarak kaldı. Buranın bir süre tarıma açılmaması değerini azaltmaz, hatta bazı hallerde daha da artırır. Yineliyorum: Burası bin yıl önce de tarım toprağı idi, bin yıl sonra da tarım toprağı olarak kalacaktır.”

Ergene Belediyesi'ne ait arsanın değeri altında satıldığı iddiası!

 


Geri Dön