18 / 04 / 2024

Hasarlı binayı yenileyecekler buna dikkat!

Hasarlı binayı yenileyecekler buna dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir yakınım İzmir’de banka kredisi ile bir daire almıştı. Kredi geri ödemesi bitmeden deprem meydana geldi. Şayet ağır hasar olmuş ise binayı yıktırıp müteahhide verecekler. Bunun için kat maliklerinin tam rızası gerekmez mi?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir yakınım İzmir’de banka kredisi ile bir daire almıştı. Kredi geri ödemesi bitmeden deprem meydana geldi ve binada hafif hasar olduğu söylendi. Şimdi daire sahipleri yeniden hasar incelemesi yaptırmak istiyor. Şayet ağır hasar olmuş ise binayı yıktırıp müteahhide verecekler. Bunun için kat maliklerinin tam rızası gerekmez mi?' sorusunu yanıtladı.

Bir yakınım İzmir’de banka kredisi ile bir daire almıştı. Kredi geri ödemesi bitmeden deprem meydana geldi ve binada hafif hasar olduğu söylendi. Şimdi daire sahipleri yeniden hasar incelemesi yaptırmak istiyor. Şayet ağır hasar olmuş ise binayı yıktırıp müteahhide verecekler. Bunun için kat maliklerinin tam rızası gerekmez mi? l M.G.

Hasarlı binayı yenileyecekler buna dikkat!

Önce bugünkü durumu değerlendirelim. Binada hafif hasar varsa bu durumda binanın yıkılıp müteahhide verilmesi bir zorunluluk değildir. Yani bu hasarda taşıyıcı elemanlarda bir harabiyet gözlenmez, taşıyıcı olmayan ara duvarlarda veya sıvalarda çatlaklara rastlanır. Bunlar da basit onarım ile giderilir, yapılan masraf tüm bağımsız bölüm malikleri arasında arsa payları nisbetinde bölüştürülür.

Okuyucumun yakınının bugünkü durumu bu. Şayet yapılacak incelemede ağır hasar tespit edilirse, bu halde zaten yıkımı konusunda kendi aralarında bir karar almaya gerek kalmadan, binanın altı ay içinde boşaltılması istenecektir. Altı ay içinde boşaltılıp kendileri tarafından yıkım gerçekleştirilmezse yıkım belediye imkanları ile yapılır. Ancak bundan sonra bu gayrimenkul arsa vasfını alır ve yeni bir bina yapılabilmesi için tüm maliklerin katılımı aranacaktır.

Hasarlı binayı yenileyecekler buna dikkat!

Şimdi bu iki açıklamayı karşılaştırdığımda, teknik bir irdeleme yapma imkanım olmamasına rağmen mantıken, az hasarlı bina ile ağır hasarlı bina arasında önemli fark olduğu düşünülür. Yani bugün az hasarlı denilen bina üç gün sonra ağır hasarlı çıkar mı? Bana çıkmaz gibi geliyor ve durum birinci paragrafta anlattığım şekilde gelişecek gibi görünüyor.

 

Kentsel dönüşüm kaçınılmaz gerçek!


Geri Dön