25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kaçınılmaz gerçek!

Kentsel dönüşüm kaçınılmaz gerçek!

Avukat Senem Kiraz, deprem sonrası kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Senem Kiraz, ağır hasarlı ve yıkılmış binalar için devletin ilk etapta maddi yardım yaptığını dile getirdi. Peki kentsel dönüşümde nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...



Avukat Senem Kiraz, deprem sonrası kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

İz Gazete'de yer alan habere göre; deprem sonrasında hakların mevzuat durumuna göre değerlendirildiğine dikkat çeken Senem Kiraz, ağır hasarlı ve yıkılmış binalar için devletin ilk etapta maddi yardım yaptığını dile getirdi. Taşınma yardımının kiracılara ve maliklere yapıldığını ancak can güvenliği olduğu için insanların eşyalarını alamamasını ise maddi kayıp olarak değerlendirdi. Bu kapsamın dışında kalanlarda da önemli olanın hasar durumunun kesinleşmesi olduğuna vurgu yaptı. 

Kentsel dönüşüm kaçınılmaz gerçek!

YETKİ BELEDİYELERDE

Birçok hak sahibinin başvuruda bulunduğu halde bu yardımlardan yararlanamadığını duyduklarını ifade eden Avukat Kiraz, idare mahkemesi yoluyla da bu hakların talep edilebileceğine dikkat çekti ve kredi desteği için ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapılması gerektiğini söyledi. 

Binanın ‘hasarı’ ile ‘riskli’ oluşunun farklı konular olduğun altını çizen Kiraz, testler için yetkinin ocak ayı itibari ile ilçe belediyelerine devredildiğini anımsattı. Kiraz, kentsel dönüşüm sürecinde riskli yapı testi için tek bir kat malikinin başvurusunun yeterli olduğuna vurgu yaparak, “Kentsel dönüşümde maddi avantajlar olabiliyor. Devlet kiracılar, malikler için kira yardımı yapıyor. Bu önemli. İster kira yardımı ister kredi desteğinde faydalanılabiliyor. 125 bin TL olan kredi desteği 200 bin TL’ye çıkarıldı. Ancak depremzedeler bakımından 10 yılla sınırlandırılan bu desteğin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu sürecin depremzedeler bakımından uzatılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Kentsel dönüşüm kaçınılmaz gerçek!

‘KAÇINILMAZ GERÇEK’

“Kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir gerçek” diyen Avukat Kiraz, “Haklar iyi bilinmeli. Doğru sözleşme yapılmalı bu çok önemli. İnsanlar haklarını bilirlerse o haklarla yol alabiliyorlar. İyi bir hukukçu desteği ile sözleşmelerin hazırlanması gerekir. Sadece sözleşme yapmakla bitmiyor. Birçok konu var bu en az 18 aylık bir süreç çünkü. Kentsel dönüşümle başlayan işlerde müteahhit kaynaklı gecikme olduysa kat malikleri için bir imkân var. Bu da sözleşmenin feshi için ilgili belediyelere başvurabiliyorlar” diye konuştu.

Belediyelerin kentsel dönüşümde rolünün çok önemli olduğuna da dikkat çeken Kiraz, “Buca, Karabağlar, Konak, Bornova belediyelerinin için kendi yetkilendirilmiş laboratuvarları kurmaları çok iyi bir hizmet. Başvuru yeri belediye olunca daha güvenli oluyor ve başvuru da maliyet daha düşük oluyor. Sosyal belediyecilikte ilk hizmet bu olmalı zaten. Deprem İzmir’in bir gerçeği” dedi.

İzmir kentsel dönüşüm projesinde çalışmalar tam gaz! 


Geri Dön