26 / 04 / 2024

Sezai Çimiş: Mersin'de kentsel dönüşüm kaçınılmaz!

Sezai Çimiş: Mersin'de kentsel dönüşüm kaçınılmaz!

Işkın Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çimiş, kentsel dönüşümün artık kaçınılmaz bir hal aldığını söyledi. Çimiş, ''Binalarımızı kentsel dönüşümle depreme dayanıklı hala getirmeliyiz'' dedi.



Işkın Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çimiş, kentsel dönüşüme vurgu yaptı. Kentsel dönüşümün artık kaçınılmaz bir hal aldığını söyleyen Çimiş, "Ülkemizde 6 şiddetin üzerinde yaşanan depremlerde ciddi can ve mal kaybının oluştuğu bilinen bir gerçektir. Vakit kaybetmeden binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmek durumundayız. Kentsel dönüşüm ile bu yenilemeyi hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz" dedi. Işkın Grup A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çimiş, Kentsel Dönüşüm ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gelişen teknoloji ile birlikte artan nüfus ve yaşam alanları Kentsel Dönüşüm gerçeğini gözler önüne serdi. Özellikle Mersin'de kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyleyen Çimiş, çarpık yapılaşmanın ve depreme dayanıksız binaların hem kent estetiğine hem de can ve mal güvenliğine olumsuz etkisinin olduğunu ifade etti. Mersin'de yapılması planlanan kentsel dönüşüm projelerinde, hedefleri içinde ilk olarak örnek şehir olmak ve planlı şehirleşme konularında, nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve birçok konuda proje çalışmaları yürüten Işkın Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Çimiş, depremlerde yaşanabilecek can ve mal kaybının en aza indirmenin kentsel dönüşümle mümkün olabileceğini söyledi. 


RİSK ALTINDAYIZ 

Ülkemizin deprem kuşağında olduğunu ve bu netice ile tüm yapıların ve insanların risk altında bulunduğunu söyleyen Çimiş, "Aşırı derecede denizin tuzlu suyunun tuzunu bünyesinde bulunduran, kum ve çakıllarla yapılmış olan binalarda kullanılan demir donatılar, geçen sürede korozyona uğrayarak çürümüş ve mukavemetini kaybedecektir. Bu şekilde inşa edilmiş olan binaları, biz yıkmasak depremin yıkacağı aşikardır. Ülkemizde 6 şiddetin üzerinde yaşanan depremlerde ciddi can ve mal kaybının oluştuğu bilinen bir gerçektir. Kent yöneticilerinin vakit kaybetmeden binalarımızı depreme dayanıklı hale getirmeleri gerekir. Kentsel dönüşümün başlatılmasını sağlamak zorundayız." diye konuştu. 


AKDENİZ'İN İNCİSİ MERSİN ÇARPIK YAPILAŞMA KURBANI 

Mersin'de kentsel dönüşümün gerekliliğine de dikkat çeken Çimiş, "Türkiye'nin en güzel sahil kentlerinden Mersin'in silueti, çarpık kentleşme nedeniyle yok oluyor. Bu çarpık kentleşmenin sonuçlarından biri de geçtiğimiz günlerde yaşadığımız elim sel felaketi oldu. Artık yeni yaşam alanları ile vatandaşı buluşturmak gerek. Bunu düzeltmenin tek yolu kentsel dönüşümden geçiyor. Mersin'de eskiyen ve yıpranan kent merkezi başta olmak üzere, afet riski altındaki binaların tespit edilerek dönüşümlerinin bir an önce sağlanması lazım. Biz, kentsel dönüşümün tek adresi Işkın Grup olarak taşın altına elimizi koymaya, Mersin'i örnek şehir yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı. 


ADA BAZINDA DÖNÜŞÜM YAPILMALI 

Kentsel Dönüşüm için topyekün bir eylem planı hazırlanması ve yatırımcı ile devletin birlikte hareket etmesi gerektiğine de dikkat çeken Çimiş, "Belediyeler ve Hükümet kentsel dönüşüm için destek ve teşvikler sağlamalı mevcuttaki teşvikleri daha da arttırmalıdır. Özellikle harçlar ve arsaların yoğunluğunda belirgin değişiklikler yapılması gerekmektedir. Sadece birkaç eski yapıyı yenileyerek kentsel dönüşüm olmaz. Kentsel Dönüşüm ile yoğun kitlelere ulaşılmalı ve topyekün bir değişime girilmelidir. Onun için asıl hedef ada bazında kenti dönüştürmek olmalıdır" şeklinde konuştu. 



Tarsus Yenises Gazetesi


Geri Dön