28 / 03 / 2024

Hassas Çelik Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili çelik tesisinin temelini atıyor!

Hassas Çelik Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili çelik tesisinin temelini atıyor!

Yassı çelik üretiminde ilk yerli özel sektör üreticisi Tosyalı Holding, şimdi de Japon ortağı ile birlikte Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili çelik tesisinin temelini atmaya hazırlanıyor.




Tosyalı Holding ile Japon ortağı Toyo, Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili özel çelik tesisini kasım ayında kuracak, cep ve tablet için üretim yapacak


Yassı çelik üretiminde ilk yerli özel sektör üreticisi Tosyalı Holding, şimdi de Japon ortağı ile birlikte Türkiye’nin ilk yüksek teknolojili çelik tesisinin temelini atmaya hazırlanıyor. Tesiste Apple gibi teknoloji devlerinin telefonlarda ve tabletlerde kullandığı hassas çelik plakalar da üretilecek, elektrikli araçların akülerinde kullanılan levhalar da. 8 mikrona kadar incelikte hassas çelik üretilebilecek tesiste free shop’larda görmeye alıştığımız madeni gıda kutuları ve film kaplanmış buzdolabı çeliği de imal edilebilecek. Tosyalı Holding’in yüzde 51 pay ile Japonya’nın ambalaj sektörü teknoloji lideri Toyo Kohan ile ortaklaşa kurduğu Tosyalı Toyo Çelik AŞ’nin ilk etapta 425 milyon dolara mal olacak tesisinin temeli önümüzdeki ayın sonunda atılacak. 24 ayda tamamlanacak tesis, 500 milyon dolarlık ithal ikamesi, 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirecek. İç piyasa ile birlikte tesis 1 milyar dolarlık ciroya iki yılda ulaşacak.


Türkiye’nin katma değerli ürünlere yönelmesinin ısrarla vurgulandığı bir dönemde müjdeli haber Tosyalı Holding’den geldi. Yüzde 51 payına sahip olduğu Tosyalı Toyo Çelik AŞ’yi Japon ambalaj devi Toyo Kohan ile kuran Tosyalı, 2016’da Türkiye’nin yüksek teknolojili çeliğini de üretmiş olacak. 


Tesis yarattığı katma değer ile 500 milyon dolarlık ileri teknoloji ürünü çelik ithalatı ikame edecek ve 300 milyon dolarlık ek ihracat girdisi sağlayacak. İç piyasaya yapılacak üretim ile birlikte tesisin cirosu 1 milyar doları bulacak. 


“Rüya gibi bir tesis dizayn ettik” diyen Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, cari açığın kapanmasına katkı sağlayacak tesisleri için çok heyecanlı. "Ortağımız 80 yıldır bu işi yapıyor. Bu işin babası Alman Rosenstein. Ama bizim ortaklığımız ile çok daha modern bir tesise sahip olacağız” değerlendirmesini yaptı. 


Cevherden sağlanan inşaat demiri gibi ürünlerde küresel ölçekte acımasız rekabet olduğunu kaydeden Tosyalı, “Biz bu rekabetten hızla çıkmaya çalışıyoruz. Dünya kriz içindeyken biz 2008’de yassı çelik yatırımımızın temelini attık. Böylece daha katma değerli bir alana yönelmiş olduk. Arkasından hemen doğalgaz, petrol sondaj boruları üretmeye başladık. Profil olarak 670 dolara sattığınız bir çeliği petrol borusu haline getirdiğinizde 800 dolara satıyorsunuz. Bu da yetmedi, yeni yatırımımızla tonu 3 bin dolara ulaşan ürünler yapmış olacağız. Aynı ton üründen çok yüksek miktarda bir katma değer sağlamış olacağız. 2016 yılının ortasında kandile yağ damlamış olur” dedi. Katma değerin müşterilerinin ürünlerine de zincirleme katkı sağlayacağını anlatan Tosyalı, şunları söyledi: “Ürettiğimiz madeni gıda ambalajını kullanan bir gıda firması, ürününü daha prestijli bir hale getirmiş oluyor. Diğer sektörlere de heyecan getireceğiz.” 


Cezayir’in 3. etabı martta 


Cezayir’deki yatırımlarının birinci etabını haziranda devreye aldıklarını anımsatan Tosyalı "2. etap filmaşin hattı martta devreye girecek ve 3. etap için çalışmamız başlayacak” diye konuştu. Kendisini ‘hedef odaklı sanayici’ olarak tanımlayan Tosyalı, “Biz dış etkenlerin moralimizi bozmasına izin vermeyiz. İyi araştırma yapıyor sonra hedefe odaklanıyoruz” dedi.


TANAP’tan aslan payını aldık 


Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) çelik boruların bin 440 kilometresini Türk üreticiler yapacak. 400 kilometrelik bölümünün ihalesini biz tek başına aldık Yani TANAP’ta aslan payını bizim oldu. Gururluyuz. 


Zenginliğimiz 3 kıtanın iş kültürü 


Karadağ’da, Cezayir’de iş yapıyoruz. Şimdi Japon ortaklarımız var. 3 kıtadayız. Bu iş kültürleri zenginliğmiz. Mesela Japonlar çok araştırma yapıyor. Alınmadık, sabrettik. Karar verince de hızlı hareket ettiler.



Dünya


Geri Dön