27 / 04 / 2024

Hastaneler depreme karşı güçlendirilecek!

Hastaneler depreme karşı güçlendirilecek!

Mehmet Müezzinoğlu, şehir hastaneleriyle hedeflerinden birinin hastaneleri depreme dayanıklı hale getirmek olduğunu belirterek, "2018 yılına geldiğimizde Türkiye'de sağlık hizmeti sunan tüm hastanelerimizi depreme dayanıklı hale getirmiş olacağız" dedi...



Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, şehir hastaneleriyle hedeflerinden birinin hastaneleri depreme dayanıklı hale getirmek olduğunu belirterek. "2018 yılına geldiğimizde Türkiye'de sağlık hizmeti sunan tüm hastanelerimizi nitelikli, alt yapısı güçlü, depreme dayanıklı hale getirmiş olacağız" dedi. 

Müezzinoğlu. gazetecilerin sorusu üzerine, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 15 şehir hastanesi ve ileri teknolojiye sahip Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna ait laboratuvarların kamu-özel ortaklığıyla inşa edilmesine ilişkin toplu imza töreni yapılacağını bildirdi. 

Müezzinoğlu, "Bu proje Türkiye'nin sağlıkta zirveye doğru yolculuğuna ciddi bir hız kazandıracak. 2017-2018 yıllarında sağlık hizmetleri alt yapısında dünya standartlarını yakalama hedefine ciddi bir katkı sağlayacak" diye konuştu. 

Kamu-özel işbirliğiyle 22 bin nitelikli yatağın yaııı sıra. teknolojik alt yapısı ve donamını yüksek, bilişim teknolojilerine açık. çevre duyarlılığı gelişmiş çağdaş fiziki mekanlar yapılacağını ifade eden Müezzinoğlu, "Bundan sonraki süreçte, 1 yıl içinde 22 bin yeni yatağın daha projelendirilmesini tamamlayıp, 45 bin yatağımızı önümüzdeki 3-4 yıl içinde dünya standartlarının ötesinde bir noktaya taşımak istiyoruz" dedi. 

Bu projeyle temel hedeflerinin, deprem riskinden uzak hastanelerle hizmeti kolaylaştırmak ve teknolojiyi vatandaşın ayağına getirmek olduğunu vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, kamu-özel ortaklığıyla finansman konusunun çözülmesinin amaçlandığını belirtti. 

Finansmanı, tamamen hastaneleri kurmayı üstlenen paydaşların üstleneceğini ifade eden Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Hastane hizmete girdikten itibaren 20-22 yıl süresince bu mekanları bize kazandıranlara kira ödeyeceğiz. Böylece bu hizmetler vatandaşımıza hızlı bir biçimde sunulacak. Kendi bütçe imkanlarımızla da önümüzdeki 5 yılda nitelikle hale getirmemiz gereken devlet hastanelerinden yaklaşık 35-40 bin civarındaki yatağı yenilemiş olacağız. Geçtiğimiz 10 yılda yaklaşık 40 bin yatağımızı yeniledik. Yani 2018 yılına geldiğimizde Türkiye'de sağlık hizmeti sunan tüm hastanelerimizi nitelikli, alt yapısı güçlü, depreme dayanıklı hale getirmiş olacağız. Gelecekte Türk milletine saygın. dünya ile yarışır sağlık mekanlarını kazandırmış olacağız." Şehir hastanelerinde onkoloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi branşları içeren dal merkezleri de olacağını bildiren Müezzinoğlu, "Bu komplekslerin olduğu şehirler bundan sonra sağlık merkezi şehirlerine dönüşmüş olacak. 'Şehrimizde bir hastane var' değil. 'Bizim şehrimiz bir sağlık merkezidir' denilebilecek" şeklinde konuştu. 

İstanbul. Ankara, Adana. Yozgat ve Kayseri'nin de aralarında bulunduğu şehirlerde inşa edilecek şehir hastaneleriyle ilgili sürecin yarın başlayacağını ifade eden Müezzinoğlu, "Ama önümüzde daha 20 tane var. Bunların da önümüzdeki süreçte hızla gerek proje gerek ihale süreçlerini tamamlayacağız. 1 yıl sonra bunlarla ilgili süreçleri bitirmiş olacağız ve bunlar hızla inşaat süreçlerine girecek. 

2017 en geç 2018'de milletimizin hizmetine girecek" diye konuşlu. 

Bir soru üzerine toplam 35 şehir hastanesi planlandığını ancak yarın temeli atılacakların en büyükler olacağını bildiren Müezzinoğlu, "İstanbul İkitelli ve Sancaktepe, 3 bin 600'er yataklı  Ankara  Bilkent ve Etlik.  İzmir  Bayraklı ve lzmir-Güney var. Toplam 45- 50 bine kadar çıkabilir, bu yöntemle yapacağız. Kamu imkanlarıyla  TOKİ  aracılığla da yine 40 bin civarında yatağımızı önümüzdeki 5 yılda yapmış olacağız" ifadesini kullandı. 

Şehir hastaneleriyle hastaların çok daha modern, nitelikli sağlık hizmeti alabileceğini bildiren Müezzinoğlu, ülkenin böylece sağlıkta zirveye oturacağını söyledi. 

Bu projeler hayata geçirildikten sonra eski hastanelerin ne olacağını değerlendireceklerini bildiren Bakan Müezzinoğlu. bunların bir kısmının hastane olarak faaliyetine devam edeceğini belirtti. 


Olay Ankara


Geri Dön