24 / 04 / 2024

Hatay Samandağ'da yıkım gerginliği bitmiyor!

Hatay Samandağ'da yıkım gerginliği bitmiyor!

Hatay'ın Samandağ ilçesinde, kıyı kenar çizgisinde yer alan ve izin alınmadan inşa edildikleri ortaya çıkan yapıların yıkım çalışmalarında gerginlik devam ediyor.



Hatay'ın Samandağ ilçesinin sahil şeridinde yer alan yapılar için 'kıyı kenar çizgisi ve devlet hazinesi içinde bulunup izin alınmadan inşa edildikleri' nedeniyle yıkım kararı alındı. Belediye ekipleri tarafından yıkıma başlandı ancak bölge sakinleri tepki verdi. Yıkımı engellemeye çalışan bölgedekiler ile belediye çalışanları arasında gerginlik yaşandı.

CNN Türk'te yer alan habere göre; Deniz-Çevlik sahil yolunda evleri ve işyerleri olan ilçede bir kafede buluşup, açıklamalarda bulundu. Grup adına konuşan Demet Düzel, 10 yıldan bu yana ikamet ettikleri ev ve iş yerlerinin yıkılmak istendiğini açıkldı. Düzel, "Biz kıyı kenar çizgisi mağduru, işgalci değiliz. Dede ve atalarımızın malları üzerinde alınan kararlar uygulanmaya çalışılıyor. Kaçak yapı denilen yerlerin her birinin tek tek elektrik ve su sayaçları vardır. İş yerlerimizin ruhsat ve vergileri tamdır. Hepimiz İmar Barışı Kanunu'ndan faydalanarak yapı kayıt belgelerini aldık. Kanun gereği bakanlık kararı olmadan yıkım yapılamaz. Belediyemiz yasal projelerle hukuka aykırı ve suç teşkil eder yıkımlar yapmaktadır. Birkaç ay önce almış olduğumuz yapı kayıt belgeleri geçersiz sayılmıştır. Hiçbir yasal dayanak söz konusu olmadan yıkıma gelinmiştir" ifadelerini kullandı.

KOMİSYON KARARI BEKLENMELİ

Dava açıp yıkımı durdurduklarını sözlerine ekleyen Düzden, şunları söyledi:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm Türkiye’de yapı kayıt belgelerini denetlemek üzere komisyonlar kurmuştur. Bakanlığın prosedüre uygun bir bilirkişileden oluşturacağı yetkili komisyonlar Hatay’da yapı kayıt belgelerinin geçerli olup olmadığı kararını vermesini her yetkili beklemelidir. Bunun dışında yapılan her şey yasalara aykırıdır, büyük bir suçtur. Yapılan bu yasadışı uygulama ile güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmemiz sağlanmaktadır. Biz Samandağ Turizmi'nin küçük ve orta ölçekli birer parçasıyız."


Geri Dön