28 / 03 / 2024

Hayalet şehir 'Kapalı Maraş’ın açılması için süreç başladı!

Hayalet şehir 'Kapalı Maraş’ın açılması için süreç başladı!

KKTC hükümeti, 1974’ten beri kapalı olan ve ’hayalet şehir’ olarak bilinen Maraş’ın açılmasıyla ilgili yeni süreç başlattı. Ekip kapalı Maraş’a girerek, envanter çalışması yapacak.



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, 1974 yılından bu yana kapalı olan ve ’hayalet şehir’ olan Maraş’ın açılmasıyla ilgili süreç başladı. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kapalı Maraş’a gidip, envanter çalışması yapan ekip, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıyla ilgili açıklamalarda bulunan Özersay, "Bu sabah Kapalı Maraş ile ilgili olarak envanter çalışması yapacak olan komisyonun ilk toplantısı yapıldı. Gelecek hafta bu açıdan yoğun geçecek, ertesinde de arazide çalışma noktasına geleceğiz, diye düşünüyorum. Bu konuyla ilgili bilimsel envanterler değerlendirilecek" diye konuştu.

Kapalı Maraş’a 2 hafta içinde girmesi planlanan ekibin, bilimsel verilerle çalışmalara başladığı belirtildi.

Hayalet şehir Kapalı Maraş’ın açılması için süreç başladı

KKTC Başbakanı Ersin Tatar ise Kapalı Maraş’ın Rumlara iadesinin söz konusu olmayacağını söyledi. KKTC medyasına açıklama yapan Tatar, şunları kaydetti:

"Maraş’ın Türk ulusuna ait olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreci iyi yönetebilirsek Maraş’ta çok iyi, hayırlı şeylerin olabileceği düşüncesindeyiz. Maraş’ın daha fazla kapalı kalması artık mantıksızlıktır. Çünkü bir görüşme süreci yok, anlaşma noktası yok. Anlaşma vaadi hiç görünmüyor. Dolayısıyla bu şekilde açılması yasal hak sahiplerine hak sağlayacak. Oranın da tekrar yerleşime açılması ile hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hem de eski yasal sahipleri için faydalı olacak."


Geri Dön