25 / 04 / 2024

HAYCAR İstanbul'un Ermeni mimarlarını tanıtacak!

HAYCAR İstanbul'un Ermeni mimarlarını tanıtacak!

Uluslararası Hrant Dink Vakfı, Hayrat Canlandıran ve Araştıran Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği, İstanbul'un Ermeni mimarlarını tanıtacak



Uluslararası Hrant Dink Vakfı, Hayrat Canlandıran ve Araştıran Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği (HAYCAR) işbirliğiyle hazırlayacağı bir sergi ve kitap projesiyle, İstanbul'un Ermeni mimarlarını tanıtacak.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında kasım ayında hayata geçirilecek olan "İstanbul'un Ermeni Mimarları ve İstanbul Mimarlığına Katkıları" konulu projeyle, İstanbul'un şekillenmesinde rolü olan ve adı unutulmuş Ermeni mimarlar tanıtılacak. Projenin küratörlüğünü, mimar Hasan Kuruyazıcı yapacak.

Projede, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında İstanbul'da yaşamış ve eser bırakmış Ermeni mimarların yaşam öyküleri, yaptıkları binaların tarihçeleri, mimari çizimleri ve binaların eski görüntülerine ait belgeler yer alacak. Kuruyazıcı'nın Kurtuluş, Pangaltı, Taksim, Cihangir, Tarlabaşı, Tünel, Galata, Eminönü ve Mahmutpaşa'da gezerek oluşturduğu listedeki isimler, bir sergi ve kitapla kamuoyuna tanıtılacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kuruyazıcı, İstanbul'da 19. yüzyıldan kalma büyük bir bina stokunun bulunduğunu, bunların çoğunun yakılıp yıkıldığı halde, ayakta kalmayı başarabildiğini belirtti. Kuruyazıcı, bu kadar çok binayı kimin yaptığını bulmak için bir araştırma yapmaya karar verdiğini ifade etti.
AA

Geri Dön