28 / 03 / 2024

Haziran ayında konut satışları neden düştü?

Haziran ayında konut satışları neden düştü?

İstanbul’da 2019'un ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre 18 bin negatif farkla 91 bin 561 konut satıldı. Gayrimenkul Broker’ı Kemal Keskin; Haziran ayı verileri doğrultusunda ilk 6 aylık konut satışlarını değerlendirdi.



İstanbul’da 2019 yılının ilk 6 aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre 18 bin negatif farkla 91 bin 561 konut satıldı. Türkiye’nin yerli gayrimenkul danışmanlık markası, Remacro United Brokers bünyesinde faaliyet gösteren Gayrimenkul Broker’ı Kemal Keskin; Haziran ayı verileri doğrultusunda ilk 6 aylık konut satışlarını değerlendirdi.

Haziran’da ilk 6 ayın en düşük satışı gerçekleşti

Haziran 2019 konut satış verilerine göre Türkiye’de 61 bin 355 konut satıldı. Haziran verileriyle ilgili konuşan Kemal Keskin; “İlk 6 ayın en düşük satışlarını Haziran ayında görüyoruz. Bu rakam genel olarak sektördeki durgunluğun bir eseri olarak görülse de bunu etkileyen bazı parametrelerde bulunuyor. Örneğin; Haziran ayındaki çalışma gün sayısı, Ramazan Bayramı nedeniyle 15 gün olarak gerçekleşti. Satışlardaki düşüşü bu denli negatif gösteren en önemli etken çalışma gün sayısı oldu.” diye konuştu.

İstanbul’da 18 bin adet negatif fark

Tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da da en düşük satış rakamının 10 bin adet ile Haziran ayında gerçekleştiğini söyleyen Kemal Keskin; “Konut sektörünün dinamosu konumunda olan İstanbul’da gerçekleşen konut satışlarının, geçen yılın aynı dönemine göre 18 bin düşüş gösterdiğini görüyoruz. Haziran 2019 itibariyle, ilk 6 aylık dönemde 91.561 konut satılmışken, geçen yılın aynı döneminde 109.319 konut satıldığını görmekteyiz. Aradaki negatif fark, geçen yıl aynı dönem içerisinde düzenlenen konut kredisi kampanyası ile oluşan pozitif fark olduğu söylemek yanlış olmaz.” şeklinde konuştu.

Satış adedi fazla olan ilçelerdeki kayıp daha çok

Özellikler kentsel dönüşüm ve yeni yerleşim bölgelerini içerisinde barındıran ve konut satışları yüksek seyreden ilçelerdeki satışlarla ilgili de konuşan Keskin; “ İstanbul konut satışlarında en fazla paya sahip olan Esenyurt ilçesinde, Haziran satışları üçte iki oranında düşüş kaybettiği görülüyor. Geçen yıllarda 3 bin ortalamasında, bu yıl ise 2.200 ortalamasında konut satılan Esenyurt’ta Haziran ayında 1.397 konut satıldı.  Yine konut satışlarında Esenyurt’tan sonra en fazla satış gerçekleşen ilçelerden Başakşehir’de de Haziran ayı büyük bir düşüş gözlendi. Bu yılın ilk 5 ayındaki satışlarının 650 ortalamasında olduğu gözlenen Başakşehir’in Haziran satışı 382 satış olarak gerçekleşti. Bir diğer Avrupa Yakası ilçesi Beylikdüzü’nde ise yılbaşından itibaren istikrarlı bir satış grafiği görülüyor.  Anadolu Yakasının satış adedi yüksek ilçelerinden Pendik ve Sancaktepe ilçelerinde de aşağı yönlü seyir göze çarpıyor. Her iki ilçede ilk 5 aylık dönemde 1000 adet satış çizgisini geçtiği görülmüşken, Haziran’da Pendik 494, Sancaktepe’de ise 430 konut satışı kayda geçti. İstanbul’un diğer ilçelerinde aşağı yönlü seyir görülüyor olmasına karşın genel büyük bir düşüşten ziyade daha soft bir geçiş olduğu söylenebilir.” diye konuştu.

İstanbul'da 2019'un ilk yarısında 91 bin 561 konut satıldı!

2019'un ilk yarısında 484 bin 443 konut satıldı!


Geri Dön