25 / 04 / 2024

Haziran'da yabancı gayrimenkul yatırımcısının ilk tercihi İstanbul oldu!

Haziran'da yabancı gayrimenkul yatırımcısının ilk tercihi İstanbul oldu!

Konut satışları yılın altı aylık döneminde yüzde 21 artmasına karşın, haziranda artış hız kesti. Nisanda yüzde 42.7’ye ulaşan artış hızı haziranda yüzde 19.1’e geriledi.



Konut satışları yılın altı aylık döneminde yüzde 21 artmasına karşın, haziranda artış hız kesti. Nisanda yüzde 42.7’ye ulaşan artış hızı haziranda yüzde 19.1’e geriledi. Satışlardaki ivme kaybında faizlerin yüzde 1 sınırını aşması ve hükümet beklentileri etkili oldu.


Konut satışlarının artış hızı haziranda, faizlerin yükselmesi ve yeni hükümet beklentileriyle frene bastı. TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.1 artarak 110 bin 657 adet oldu. Türkiye genelindeki konut satışları ocak-haziran döneminde de yüzde 21 artış kaydederek yıllık bazda yükselişini sürdü ancak, mayıs ayında artış hızında gözlenen ivme kaybı haziranda da devam etti. Konut satışları martta yüzde 32.4, nisanda ise yüzde 42.7 ile güçlü artış kaydetmiş, mayıs ayında ise artış oranı 19.4’e gerilemişti. Buna göre, artışın yüzde 19.1 olarak gerçekleştiği haziran ayında da aylık bazda ivme kaybı devam etti. Artış hızında son iki aydır gözlenen yavaşlamada konut kredi faizlerindeki yukarı hareket ve yeni hükümetin kurulma sürecinde beklemeye geçen talep etkili olurken, olası bir erken seçim riskinin yanı sıra, kurdaki yükseliş ve yaz mevsiminin konjonktürel etkisiyle temmuz ve Ağustos’ta da baskının sürmesi bekleniyor. Yılın ilk aylarında yüzde 0.85 seviyelerinde seyreden konut kredi faizleri mevcut durumda yüzde 1.2 seviyesine kadar yükselmiş durumda. TÜİK verilerine göre, yılın ilk altı aylık döneminde ‘ipotekli satış’ olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da yüzde 46 artışla 242 bin 097 adet oldu.


Yabancı 6 ayda 10.353 konut aldı


İpotekli satışlar haziran ayı özelinde ise yüzde 26.5 artış göstererek 40 bin 503 adet olarak gerçekleşti. İpotekli satışlar nisanda yüzde 96.5, Mayıs’ta ise yüzde 34.7 artış kaydetmişti. Yabancılara ise Haziran ayında 2,256 adet konut satılırken, ocak-haziran dönemindeki toplam satış ise 10 bin 353 oldu. Buna göre yabancılara konut satışı haziranda yüzde 32, ocak-haziranda yüzde 22 artış kaydetti.


Arap yatırımcı Bursa’yı  Almanlar Antalya’yı tercih ediyor


TÜİK’İN hazırladığı rapora göre yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 32.5 artarak 2 bin 256 oldu. Türkiye’nin cazibe merkezi haline dönüştüğünü vurgulayan Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol Emre Erol “Haziran ayında 718 konut satışıyla İstanbul yabancı yatırımcının ilk tercihi oldu. İstanbul’u 610 konut satışıyla Antalya, 198 konut satışıyla Aydın, 125 konut satışıyla Bursa izledi. Bursa-Yalova hattı Arap yatırımcıların ilgisini çekerken, Antalya bölgesi ise Alman yatırımcıların ilk tercihi. İngiltere ve İrlanda gibi güneşe hasret ülkelerin vatandaşları ise sıcak hava ve güneşin etkili olduğu bölgelerde, küçük yazlık evlere ilgi gösteriyor” dedi. 


Star


Geri Dön