18 / 04 / 2024

Hekatomnos Anıt Mezarı restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Hekatomnos Anıt Mezarı restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Muğla Milas'taki dönemin en önemli yapılarından biri olan anıt mezarın lahit bölümünde Hekatomnos'un yaşamına ilişkin sahnelerin büyük bir ustalıkla eserleştirildiği, anıt mezarın mevcut haliyle korunmasına çalışıldığı belirtiliyor...




Muğla Anıtlar Kurulu Başkanı ve Hekatomnos Anıt Mezarı Bilim Kurulu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, "(Hekatomnos) Mezardaki altın varaklı duvar resimleri ve lahit boyaları soygun sırasında kullanılan su nedeniyle geri döndürülemez biçimde tahrip olmuş. Bilim kurulumuz bunların mevcut haliyle korunmasını sağlıyor" dedi.


Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Meslek Yüksekokulu'nda düzenlenen "Hekatomnos Anıt Mezarı'nın Keşfi ve Çalışmalar" konulu konferansta konuşan Kızıl, Kral Hekatomnos Anıt Mezarı'nın dünyada en iyi mimariye sahip yapılardan biri olduğunu, ancak 2007 yılında yapılan soygunla anıt mezarda kendi dönemine ait hiçbir bulgu bırakılmadığını kaydetti.


Dönemin en önemli yapılarından biri olan anıt mezarın lahit bölümünde Hekatomnos'un yaşamına ilişkin sahnelerin büyük bir ustalıkla eserleştirildiğini belirten Kızıl, "Mezardaki altın varaklı duvar resimleri ve lahit boyaları soygun sırasında kullanılan su nedeniyle geri döndürülemez biçimde tahrip olmuş. Bilim kurulumuz bunların mevcut haliyle korunmasını sağlıyor" dedi.


Mezarın yaklaşık 2 bin 400 yıllık olduğunu ifade eden Kızıl, "Mezarın kendi döneminin ardından Roma uygarlığı da burayı ticaret alanı olarak seçmiş. Romalılar tarafından anıtın hemen yanına kurulan kireç ocağında mezarlara ait mermerler kireç yapılmak için kullanılmış. Bu nedenle anıtın onlarca mermeri eksik" diye konuştu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen kazı çalışmalarının ardından Arkeopark Projesiyle bölgenin ziyaretçilere açılacağını ifade eden Kızıl, bilimsel çalışmalar tamamlandığında anıt mezarın çok sayıda yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edileceğini dile getirdi. 


AA


Geri Dön