19 / 04 / 2024

Her 10 asansörün 6'sında ölüm riski var!

Her 10 asansörün 6'sında ölüm riski var!

Son dönemde yaşanan kazalarla gündeme gelen asansörlerle ilgili hazırlanan rapor riskin büyüklüğünü gözler önüne serdi. Üç yıldan bu yana Türkiye'deki 400 bin asansörün 152 bini denetlendi..



Son dönemde yaşanan kazalarla gündeme gelen asansörlerle ilgili hazırlanan rapor riskin büyüklüğünü gözler önüne serdi. Üç yıldan bu yana Türkiye'deki 400 bin asansörün 152 bini denetlendi ve her 10 asansörden 6'sının ölüm riski taşıdığı ortaya çıktı. Asansör ve Yürüyen Merpen Sanayicileri Derneği (AYSAD) Başkanı Sefa Targıt, 400 bin asansörün günde 50 milyon kişiyi taşıdığını belirterek, "Denetlenen asansörlerin yüzde 64'ünde yüksek risk var. Bu oranın içindeki yüzde 20'lik kısmın ise hemen kapatılması lazım" dedi. 


AYLIK 150 LİRADAN KAÇIYORUZ 

Kırmızı etiketli asansörlerin illegal olarak halen kullanıldığını kaydeden Targıt, "Asansörlerin aylık bakım ücreti 150 TL. İnsanlar hayatları pahasına asansör kontrolünden kaçıyor. Biz bu denetimi 2016'da bitireceğiz" diye konuştu. Targıt, 2013 yılı Avrupa Asansör Birliği verilerine göre 18 Avrupa ülkesinde 835 asansör kazasında 17 kişinin öldüğünü, olayların 12'sinin ise Türkiye'de yaşandığını aktardı. Targıt, "Bina sahipleri devletin denetimlerini atlatmak için her yolu deniyor. Çantacılar, geçici parçalar takıp, muayene elemanını ayartmaya kadar çözümler sunuyor. Dünya üzerinde olmayan bir kavgaya giriyoruz. Topyekün emniyet anlayışı değişimi geçirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. 


DÜNYADA BİN KİŞİYE 1.6 BİZDE 5 ASANSÖR DÜŞÜYOR

AYSAD Başkanı Sefa Targıt, Türkiye'de bin kişiye düşen asansör sayısının dünyanın üzerinde olduğunu söyledi. Targıt, "Dünyada bin kişiye 1.6, Türkiye'de ise bin kişiye 5 asansör düşüyor" dedi.


Sabah


Geri Dön