28 / 03 / 2024

Herkesin inşaat ve baraj yapmaması lazım!

Herkesin inşaat ve baraj yapmaması lazım!

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, "Belli sektörlere girişin kısıtlanması lazım. Herkesin inşaat yapamaması, herkesin baraj yapamaması lazım." diyerek bu kısıtlamaların yönlendirici politikalar ile yapılması gerektiğini ifade etti...



Katılım Bankacılık sektörü ve Türkiye ekonomisine dair açıklamalarda bulunan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, 2016 yılından itibaren bankacılık sektörünün, büyük ölçüde ekonomideki kamu politikalarını destekleyen adımlar attığım söyledi. Son ekonomik bunalımın uzun sürdüğünü belirten Utku “Eskiden Türkiye’de kriz başladığında aniden duvara toslar ve akabinde 2 sene içinde aniden yükselme trendi yakalanırdı. 90’lı yıllarda bunu sık sık yaşadık. 2009’da hızla daraldık ve 2010’da hızla büyüdük Bu dönemin bittiğini söyleyebiliriz. Çok daha yavaş, içten içe kemiren bir ekonomik bunalım dönemi yaşadık. Bu son bunalımın toparlanması da belli bir süre alacaktır. Türkiye’nin genel sektörel yönelimi, bütçe ve vergiyle ilgili yapısal adımlar atıldı. Bu adımların sürdürülebilir kılınması gerekiyor” diye konuştu. 

Hemen herkesin çok kısa sürede sektör değiştirebildiğine değinen Utku, “Türkiye genç nüfusuyla hizmet sektöründeki dijitalleşmeye adapte olabilecek bir potansiyele sahip. Bu sektörlere yönlendirmeleri yapacak stratejik ve yapısal kararların alınması lazım. Belli sektörlere girişin kısıtlanması lazım. Herkesin inşaat yapamaması, herkesin baraj yapamaması lazım. Bankaların herkese her iş için kredi verememesi lazım. Bunu emrivaki ile de yapabilirsiniz ama belli bazı yönlendirici politikalar ile de yapabilirsiniz. Serbest piyasada yönlendirici politikalar ile bunu yapmak daha doğru.” 

Katılım Bankacılığı Sektörünün bankacılık sektöründen fazla büyüdüğünü belirten Utku, “2020’den itibaren katılım bankalarının kredi kanallarının açılacağım rahatlıkla öngörebiliriz. Son birkaç yıldır mevcut dönemi idame ettirme noktasında çalışmalarımız oldu. Önümüzdeki dönem büyüme sürecektir. 2002’den itibaren baktığımızda katılım bankası bankacılık sektörünün iki katı büyüdü. Faizlerin yüksek olduğu dönemde katılım bankalarının fon hacmi büyümüyor. Büyük fonlar nereden getiri fazlaysa oraya yöneliyorlar. Katılım Bankalarının toplam hacimde payı 2023 yılında yüzde 9’a ulaşmamız mümkündür. Arzu ettiğimiz seviyeler ise yüzde 15 noktalandır” şeklinde konuştu.


Geri Dön