24 / 04 / 2024

HGS gişesinden KGS ile geçmek isteyenler kuyruk oluşturdu!

HGS gişesinden KGS ile geçmek isteyenler kuyruk oluşturdu!

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) hizmete girerken ilk gün eski alışkanlıklar sürdü. HGS gişesinden KGS'yle geçmeye çalışanlar kuyruk oluşturdu



Ücretli geçiş yapılan otoyol ve köprülerde trafik akışını hızlandırmak amacıyla Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi’ne (KGS) alternatif olarak PTT ile Karayolları Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), dün hizmete girdi. HGS’yi tercih eden vatandaşlar, PTT şubelerinde 5 liraya satılan etiket ya da 15 liraya satılan kart tipi etiket aldı. HGS gişelerinden ilk etiket/kart alımlarında hesaba en az yatırılması gereken ücretler 1. sınıf araçlar için 30 lira, 2. sınıf araçlar için 37 lira, 3. sınıf araçlar için 53 lira, 4. sınıf araçlar için 67,50 lira, 5. sınıf araçlar için de 81,50 lira olarak belirlendi. 


Köprüde tek gişe 

İstanbul ’da Avrupa yakasından Anadolu istikametine giden sürücüler, Boğaziçi Köprüsü ’nde tek gişe ile uygulanmaya başlanan HGS’ye ilgi göstermedi. Köprüde geçişler, genellikle KGS ve OGS gişelerinden yapıldı. Bazı vatandaşların HGS gişesine girip KGS ile geçmeye çalışması nedeniyle kısa süreli kuyruk oluştu. HGS kartı olduğu halde kuyruk nedeniyle bu gişeden geçemeyen Erhan Karaaslan “HGS uygulaması tek gişede başladı. HGS kartım olsa da sıkıntılı olabiliyor” diye konuştu. 


‘Bilgilendirilmedik’ 

Sürücülerden Hasan Kaya ise “HGS kartı almamıştım. KGS ile HGS gişeleri ayrımı tam olarak yazmıyor. Biz de sıkıntıya girdik. Önceden uyarılmak isterdim. Hiçbir bilgim yoktu” dedi.

Hızlı Geçiş Sistemi’yle geçişlerin yüzde 20 indirimli olmasına rağmen İstanbul -Edirne, Edirne- İstanbul istikametli seyreden sürücülerin de büyük bölümünün eski alışkanlıklarını sürdürdüğü görüldü. Trafik akışının sabah saatlerinde yoğun olmadığı Edirne gişelerinde, yeni geçiş sisteminin henüz çok fazla tercih edilmediği gözlendi. 


İki tip etiket 

HGS’nin hizmete girmesinden sonra da OGS devam edecek. KGS ise 2013 yýlýnýn baþýna kadar kullanýlabilecek. HGS, PTT olan her yerden yollardaki benzin istasyonlarý ve konaklama tesislerinden de alýnabilecek. HGS’de, cama içerden yapýþtýrýlan etiket ve kart tipi olmak üzere iki tip etiket kullanýlacak. Etiketler, pilsiz, çalýþma enerjisini radyo frekanslý okuyucudan geçerken alan, üzerine geçiþ bilgisi yazýlabilen, silinebilen, silikon korumalý, çýkarýlmak istendiðinde kendi kendisini yok eden, yüksek güvenlik seviyesinde olacak ve klonlanamayacak.


Radikal


Geri Dön