25 / 04 / 2024

Hierapolis Antik Kenti'nde asfalt kaldırılıyor!

Hierapolis Antik Kenti'nde asfalt kaldırılıyor!

Pamukkale örenyerinde bulunan Hierapolis Antik Kenti'nde 2 bin yıllık tarihi yolun üzerine, 1983 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Orgeneral Kenan Evren'in talimatıyla döktürüldüğü belirtilen asfaltın kaldırılmasına başlandı...



Denizli İl Özel İdaresi, Pamukkale örenyerinde nekropolden geçerek kuzey kapıya doğru giden 2 bin yıllık tarihi yolun üzerindeki asfaltın kaldırılması için çalışma başlattı.


Tarihi yapıya zarar verdiği için Anıtlar Yüksek Kurulu, yolun yapının dışından olmasını ve araç girişinin yasaklanmasını kararlaştırdı. İl Özel İdaresi, Pamukkale ören yerine ziyaretçilerin kuzey kapıdan girişi için kesme taşlarla döşeli yeni bir yol yaptı.


Yeni yolun yapımının tamamlanmasının ardından Hierapolis Antik Kenti'ndeki toplu mezar yerlerinin içinden geçen bin 670 metre uzunluğundaki yolun asfaltının kaldırılmasına başlandı. 1983 yılında dökülen asfaltın, yıl sonuna kadar kaldırılması planlanıyor.


- Antik kentteki tarihi yola asfalt dökülmesi


Hierapolis Antik Kenti'nde nekropolden kuzey kapıya doğru giden yol, antik kentin çevresi ile bağlantısını sağlıyordu. Laodikya ve Colossae'dan Hierapolis'e güney kapıdan giriş çıkış yapılırken, Tripolis, Philadelphia ve Sardes yönünden Hierapolis'e gelenler kuzey kapıdan şehre giriş yapıyordu.


Denizli Lisesi mezunu olan Kenan Evren, 11 Nisan 1983 tarihinde Milli Güvenlik Konseyi üyeleri Orgeneral Nejat Tümer, Nurettin Ersin, Sedat Celasun ve Tahsin Şahinkaya ile Denizli ziyaretinde bazı açılış ve temel atma törenlerine katıldıktan sonra Pamukkale örenyerindeki Koru Motel'de konakladı. 


Pamukkale ve Hierapolis Antik Kenti'ni gezen Evren, iddiaya göre, yolların tozlu olmasından dolayı asfalt dökülmesi talimatı verdi. Evren'in talimatıyla ertesi gün Pamukkale örenyerinde nekropolden geçerek kuzey kapıya doğru giden bin 670 metre uzunluğundaki 2 bin yıllık tarihi yola asfalt döküldü.


- "Darbecilerin izini silmiş olacağız"


AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, gazetecilere yaptığı açıklamada, 12 Eylül askeri darbesinin bu milletin milli, manevi, tarihi, bütün değerlerinin üzerine asfalt döktüğü gibi Pamukkale'deki antik kentin yoluna da asfalt döktüğünü belirterek, "12 Eylül zihniyetinin bu milletin üzerine döktüğü bütün asfaltları, baskıları kaldırdığımız gibi, Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'ndeki tarihi yola dökülen 30 yıllık asfaltı da kaldırarak, darbecilerin izini silmiş olacağız" dedi.


Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu da antik kentteki toplu mezar yerlerinin içinden geçen yolda başlatılan çalışma ile 30 yıl önce dökülen asfaltın altından tarihi yolun ortaya çıkarılmaya başlandığını ifade etti. Anıtlar Yüksek Kurulundan gerekli izinler alınarak, bu asfaltın antik yolun üzerinden kaldırılmasının kararlaştırıldığını dile getiren Oklu, "Tarihi mekana dökülen asfaltın kaldırılması sonucu, Türkiye'nin en büyük nekropolünün olduğu alandan geçen tarihi yolu turizme kazandıracağız" diye konuştu.


AA


Geri Dön