26 / 04 / 2024

Hilmi Türkmen Üsküdar'ın 2023 vizyon projelerini anlattı!

Hilmi Türkmen Üsküdar'ın 2023 vizyon projelerini anlattı!

Üsküdar Belediye Başkanı seçilen Av. Hilmi Türkmen bir yıllık hizmetlerini ve projelerini Tünaydın Gazetesi'ne anlattı.Hilmi Türkmen, bir sene içerisinde bitirdiği projelerin yanı sıra pek çok proje için de düğmeye bastı.



"30 Mart Yerel Seçimleri sonrası Üsküdar Belediye Başkanlığına başladığı vakit, " Yeni dönemde vatandaşı belediyeye değil, belediyeyi vatandaşın ayağına götüreceğiz" diyerek yola koyulan; sosyal belediyecilik, hizmet belediyeciliği, çevreci belediyecilik, kültürel ve estetik belediyecilik yapacaklarının sözünü veren Başkan Hilmi Türkmen, bir sene içerisinde bitirdiği projelerin yanı sıra pek çok proje için de düğmeye bastı."


KÜLTÜR KENTİNE YAKIŞIR HİZMET 


Üsküdar, bir dünya şehri olan İstanbul’un en önemli merkezlerinden biridir. Coğrafi ve stratejik konumu başta olmak üzere, tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik bakımdan müstesna bir şehirdir şüphesiz. Sahip olduğu soyut ve somut değerleriyle dünden bugüne İstanbul’a ve ülkemize, maddi ve manevi katkı sağlayan Üsküdar, iktisadi sosyal ve kültürel manada Üsküdar’a ve ülkemize değer katmaya devam ediyor.


Üsküdar Belediyesi 2023 Vizyonu doğrultusunda halka hizmet yolunda çalışmalarını hız kesmeden devam ettiriyor.


30 Mart 2014 Yerel Seçimleri sonrası Üsküdar Belediye Başkanlığı görevine başladığı vakit, ‘Yeni dönemde vatandaşı belediyeye değil, belediyeyi vatandaşın ayağına götüreceğiz’ diyerek yola koyulan; Sosyal belediyecilik, hizmet belediyeciliği, çevreci belediyecilik, kültürel ve estetik belediyecilik yapacaklarının sözünü veren Başkan Hilmi Türkmen’in 1 sene zarfında bitirdiği projelerin yanı sıra pek çok büyük projeyi de hayata geçirmeyi başardı.


Efendim öncelikle merhaba. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri sonrası Üsküdar Belediye Başkanlığı görevine başladığınız vakit, ‘Yeni dönemde vatandaşı belediyeye değil, belediyeyi vatandaşın ayağına götüreceğiz’ diyerek yola koyulmuştunuz. Görevinizde 1 yılı geride bıraktınız. Bu süre zarfında Sizinle birlikte ne gibi yenilikler geldi ? 



Merhaba Ayşe hanım. Öncelikle hoş geldiniz diyorum. “ Kadim Huzurun Beldesi” olarak adlandırdığımız Üsküdar’ımızda geçtiğimiz yıl yani Üsküdar Belediye Başkanlığına seçildiğim o günden bugüne, hizmet ve faaliyetlerimizin sayısı o kadar çok çoğaldı ki, çok şükür vaad ettiğimiz projelerimizin bir çoğu tamamlandı ve tamamlanmaya devam ediyor. Sosyal ve kültürel tesisler, bilgi evleri, çocuk ve gençlik akademileri, çocuk üniversitesi, yeşil alanlar, parklar, mesire alanlarımızla Üsküdar’ımıza, Üsküdarlımıza en iyi bir şekilde hizmete sunduk. Sunmaya da devam edeceğiz.


Emekten, üretkenlikten dayanışmadan, özgürlükten ve eşitlikten yana bir anlayışla; kadınlara, çocuklara ve gençlere yönelik çok sayıda özel proje ve ayırt edici uygulamaya imza attık. İlçemizde Üsküdar’ımızda yaşayan işsizlere, ihtiyaç sahiplerine, yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza, vatanlarından koparılan zor durumda kalan mültecilere el uzattık. Üsküdar İstihdam Merkezi (ÜSİM) adını verdiğimiz projemiz sayesinde yaklaşık 2 bin gencimizi istihdam ettik. Bu insanlarımıza yine bu Şehrin insanları, işverenleri istihdam kapılarını açtı, müteşekkiriz.



Efendim Asya topraklarının başladığı bir köprübaşı olarak bilinen ve ayrıca  İstanbul’un Anadolu yakasının en eski ilçesi olarak da adlandırılan Üsküdar ana projelerle de sadece ülkemizde değil, tüm Dünya da kendinden söz ettiriyor.  Marmaray  gibi, Avrasya Tüneli gibi.. Bunun yanı sıra kısaca Üsküdar’da neler değişti, neler gelişiyor öğrenebilir miyiz ?



Biliyorsunuz ki Üsküdar’ımız tarihî yarımadanın karşısında, alabildiğine geniş bir İstanbul peyzajına açılan müstesna konumuyla ayrıcalıklı bir ilçe. Bahsettiğimiz gibi Kadim Huzurun Beldesi Üsküdar’ımıza ve Üsküdarlıya hizmet etmek bizim için bir borç ve  bir ayrıcalık. Ve biz bu hizmeti en iyi bir şekilde, Üsküdarlının rahat edebileceği bir şekilde çalışmalarımıza, projelerimize devam ediyoruz. Bunlardan bazılarından kısaca bahsedecek olursak şu şekilde sıralayabiliriz :



1- Validebağ Semt Konağı


İçerisinde büyüklükleri 40 ile 100 metrekare arasında değişen 5 adet çok amaçlı salon 1 adet 60 metre kare yemekhane ve 1 adet kafeterya bulunan Validebağ Semt Konağı’nın yapımı tamamlanarak halkımızın hizmetine sunulmuştur.


2- Üsküdar Gençlik Merkezi


5 binden fazla gencimizin faydalandığı, çocuklarımızın eğitsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler çerçevesinde serbest zamanlarını ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirmelerine fırsat vererek topluma aktif bireyler olarak katılmalarının yolunu açan ve kötü alışkanlıklardan korunmasına yardımcı olan, 6.500 m2 kapalı alan 2.900 m2 çevre düzenlemesiyle birlikte toplam olarak 9.400 m2’lik alanı bulunan Üsküdar Gençlik Merkezi  tamamlandı.


3- Selami Ali Spor Kompleksi


Bodrum katta; 120 metrekare soyunma ve duş yeri, 70 metrekare soyunma yeri, 46 metrekare bay fitness, 68 metrekare bay mescit, 26 metrekare öğretmen odası, 21 metrekare tesisat odası..


Zemin katta; 16 metrekare rezerv oda, 14 metrekare çay ocağı, 47 metrekare giriş holü, bay-bayan engelli WC, 32 metrekare kulüp giriş holü, 16 metrekare tesis yetkili odası, mutfak, engelli WC, 32 metrekare kütüphane, 37 metrekare ikinci hol, 16 metrekare Bilgi Evi Müdürü odası, muhasebe ve özel etüt odası, 24 metrekare bilgisayar odası, 24 metrekare etüt odası.


İkinci Kat; Çok amaçlı salon, 42 metrekare giriş holü, 16 metrekare rezerv oda, 16 metrekare gelin odası ve WC, 22 metrekare mutfak..

 

ÜSKÜDARLIYA BOĞAZ MANZARALI TERAS


Boğaziçi Yaşam Merkezi


30 araçlık kapalı otopark, Havuz ve Fitnes Merkezi, Semt Kültür Merkezi, 15.7.5 metrekarelik bay yüzme havuzu, 15.7.5 metrekarelik bayan yüzme havuzu, 70 metrekare bay fitnes salonu, 70 metrekare bayan fitnes salonu, 40 metrekare genel kullanıma açık cafe, 300 metrekarelik geniş fuaye, 2 farklı kottan girişi olan 800 kişilik çok amaçlı salon, salona ait 100 metrekarelik mutfak, 190 metrekarelik galeri kısmında kafeterya, vestiyer, Düğün organizasyonları için gelin/damat odası ve nikah memuru odası, 150 kişilik toplantı salonu, 3 adet el sanatları satış mağazası, 7 adet derslik, Sergi holü, Teras katında 400 metrekarelik restoran, 110 metrekarelik boğaz manzaralı teras.


Bulgurlu Semt Konağı


700 m²’lik çok amaçlı salon, yemekhane, mescit ve 3 adet 90 m² lik dersliklerden oluşan Bulgurlu Semt Konağı, eğitim, kültür, sosyal ve sanatsal faaliyetler dışında kadınlara yönelik alternatif bir yaşam alanı olarak hizmet veriyor.


Çamlıca Spor Okulu


1150 metrekare hentbol ve basketbol sahası, takım soyunma odaları ve duşlar, giriş fuayesi, kafeterya, 420 kişilik tribün, açık otopark alanı, çok amaçlı salon.



Kudep-Çevre Yenileme Projesi


“Üsküdar, Cephe İyileştirme Projesi ile geleceğe taşındı." Sağlıklı, yaşanabilir, sürdürülebilir, estetik kaygıların taşındığı; doğal, kültürel, sosyal ve tarihi dokunun bir bütün olarak korunduğu Üsküdar'da, ilçe belediyesi tarafından önemli bir çalışmaya imza atıldı.


Üsküdar Belediyesi tarafından ilçe genelinde belirlenen bazı güzergâhlarda, sokak cephelerini iyileştirmek, kapı, pencere, çatı ve izolasyonlarını tarihi dokuya uygun olarak yenilemek ve halkın ekonomik faaliyetlerini verimli hale getirmek amacıyla Cephe İyileştirme Projesi faaliyete geçirildi. Bu doğrultuda, halen Selman Ağa Cami çevresi ve Selman-ı Pak Caddesi'nde Marmaray projesi ile bütünleşerek tarihi dokuya ve çevreye uyumlu tasarımlar haline getirmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.


Acıbadem Madde Bağımlıları Hastanesi



DEVAM EDEN PROJELERİMİZ İSE ; 



1- Yerinde dönüşüm projesi


Yerinde dönüşümün parlayan yıldızı Üsküdar olacak; Tarihi mahalle ve binalara sahip olan Üsküdar’ın dokusuna zarar vermeden, ruhunu bozmadan insan ölçekli kentsel dönüşüm çalışmaları. Yavuztürk Mahallesi’yle birlikte en yakın zamanda hayata geçiyor.


2- Üsküdar için yeni bir nefes; Validebağ Korusu


Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait 354 dönüm arazi üzerinde yer alan Validebağ Korusu'nun Londra'daki Hyde Park benzeri bir proje ile tüm İstanbulluların hizmetine sunulacak.

Validebağ Korusu mezbelelik ve kaderine terk edilmişlikten, Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle geniş kapsamlı bir düzenleme ile bu alanın yeni dönemde tüm halkın kullanımına sunacak.


Koru; seyir terasları, açık hava tiyatrosu, çocuk eğlence ve oyun alanları, hidrolik koruma alanları, Adalar'a kadar izlenme imkânı sağlayan gözlem kulesi, hobi alanları, botanik bahçe, dinlenme alanları, koşu ve bisiklet yolları ile gölet yapılacak. Proje dâhilinde ayrıca halen 6 bin 300 ağaç yer alan Validebağ Korusu'na ek olarak 10 bin yeni ağaç dikilecek.


3- Çavuşdere Dönüşüm ve Gelişim Projesi


Üsküdar merkezdeki şu anki kalabalık ve sıkışık görüntüsünden kurtularak ferah bir şehir merkezine kavuşacak. Mevcut belediye binasının ve katlı otoparkın Çavuşdere’ye taşınacağı projede şimdiki bu yerlerin yerine iki meydan kazandırılacak. Altı otopark üstü yeşil alan olacak meydanlar Üsküdar’a nefes aldıracak.

Kaba inşaatı biten 2016’da hizmete girecek olan Çavuşdere Kongre Merkezi ve belediye hizmet binasında belediye birimleri, meclis salonu, kongre merkezi, nikâh sarayı ve sosyal tesis, kent müzesi, spor salonu, yüzme havuzları, çok amaçlı toplantı salonları, kreş, ilçe merkezindeki büyük sorun olan park sıkıntısını çözecek olan 1200 araçlık otopark yer alacak. Böylece Üsküdar modern bir hizmet binasına ve kongre merkezine kavuşacak.

 

4- Üsküdar Meydan ve Sahil Yolu Projesi

Bu proje; mekan konseptini ve kentin yapılaşma yöntemini, farklı programlarını, yeterlilik ve uyum ile entegrasyonunu ortaya koymaktadır.


Kendi içinde yaya ile bütünleşen ve motorlu araç trafiğinin olumsuz etkileri azaltılmış, yaşanabilir bir kent meydanının kurgusunu oluşturmaktır.


Doluluk ve boşluk oranlarındaki sürekli değişim, açık alanlar ve kullanımlar ile ortaya konulmuş olup, bu değişim de tasarım alanının genetik kodunu meydana getirmiştir.



TÜRKMEN’DEN VEFÂ ÖRNEĞİ


5- Mehmet Çakır Çengelköy Yaşam ve Su Sporları Merkezi


Üsküdar’da bir ilk, su sporları merkezi.. Çengelköy’ün meşhurları arasına bir yenisi daha ekleniyor. 2016 yılında Üsküdarlılarımız için hizmet vermeye başlayacak merkezimizde 2 adet spor alanı, Bay –Bayan Mini SPA, Yönetim Birimleri ve toplantı odası, 6 tane spor salonu, 2 adet yarı olimpik yüzme havuzu ve tribünleri, 2 adet watsu havuzu, 2 adet sığ havuz, çok amaçlı salonlar ve fuayesi, 160 araçlık otopark bulunacak.



6- Ünalan Bilim Merkezi ve Gözlem Evi


Asırlardır bir çok ilim ve bilim insanı yetiştirmiş Üsküdar bu geleneğini sürdürmeye devam etsin diye gençlerimize bilim merkezi ve gözlem evi hediye ediyoruz.

İstanbul’da bir ilk olan bilim merkezi ve gözlem evimiz  350 metrekare 436 kişilik konferans salonu, uzay hareketlerinin izlenebileceği ileri teknoloji sistem planetorium, gözlem kulesi, derslikler, çok amaçlı salon, bay/bayan yüzme havuzu, 650 metrekarelik çok amaçlı salon, 500 metrekare bilim merkezi sergisi, idari ofisler ve derslikler,  236 araçlık kapalı otopark ve 260 metrekare kafeteryasıyla 2016’da gençlerimizin hizmetinde olacak. 


7- Ünalan Spor Kompleksi 


Sağlıklı nesiller bizim eserimiz olacak. Spor tesislerimiz ile spor her kesimin yaşamının bir parçası haline gelecek. Ünalan Spor Kompleksi Basketbol, Voleybol, Hentbol sahası ve 700 kişilik tribün, jimnastik salonu, takım soyunma odaları, 5 kulvarlı yarı olimpik yüzme havuzu ve 200 kişilik tribün, Kapalı otopark, Kafeterya, Bay-Bayan fitness salonları olacak olan kompleksimiz 2016’da hizmete girecek.


8-Bağlarbaşı Spor Kompleksi 

 

Spor Kompleksinde 2500 kişi kapasiteli spor salonu, 200 kişi kapasiteli yarı olimpik yüzme havuz, serbest spor alanları, 2 adet SPA merkezi, jimnastik salonu ve birçok sporun yapılabileceği spor alanları ve yaşam alanları yer alacak.


9- Kandilli İmam Hatip Lisesi


Temeli 2013 yılında atılan Kandilli İmam Hatip Lisesi 2014 yılında açıldı. 65 bin metrekarelik alana kurulu okulun 20 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor. 80 dersliği bulunan okulda 4 bin öğrenci eğitim kapasiteli.



10- Haydarpaşa Numune Hastanesi Önü Zemin altı Otopark Projesi


990 araç + 48 engelli araç olmak üzere toplam 1038 araçlık zemin altı otopark projesidir.


Otopark içinden mevcut hastaneye ve yeni yapılacak olan hastaneye tüp geçit yolları bulunmaktadır. Bu şekilde hasta yakınları araçlarını bıraktıkları noktadan hastaneye rahatça ulaşabileceklerdir.


 

PROJE AŞAMASINDA OLANLAR İSE :


1- Acıbadem Yüzme Havuzu ve Otomatik Otopark


Asırlardır bir çok ilim ve bilim insanı yetiştirmiş Üsküdar bu geleneğini sürdürmeye devam etsin diye gençlerimize bilim merkezi ve gözlem evi hediye ediyoruz.

İstanbul’da bir ilk olan bilim merkezi ve gözlem evimiz 600 kişilik konferans salonu, uzay hareketlerinin izlenebileceği ileri teknoloji sistem planetorium, gözlem kulesi, derslikler, çok amaçlı salon, 2 tane yüzme havuzu, kapalı otopark ve kafeteryasıyla 2016’da gençlerimizin hizmetinde olacak. 

2- Bulgurlu Engelliler Yaşam Merkezi


Yeşillikler ve çam ağaçları içinde Engelli kardeşlerimiz ve yaşlılarımız için sosyal bir ortam oluşturuyoruz.  Ailelerin gün boyu engelli ve yaşlı yakınlarını gözleri arkada kalmadan emanet edebilecekleri yaşam merkezimiz vatandaşlarımıza sıcak bir yuva imkanı sunacak.  

Merkezimizde, Engelli aileler eğitim bölümü, sosyal destek ve kabul bölümü, hobi salonu ve sosyal bahçeden oluşan yaşlılar için destek bölümü, psikolojik destek bölümü, yaşlılar fiziksel aktivite salonu, 2 adet akranlarla paylaşım odası, oyun eğlence odası, bilim araştırma salonu – internet, duyular ve iletişim bölümü, seminer salonları, sınıflar, çok amaçlı etkinlikler salonu ve fuaye, okuma salonu, bakım ve rehabilitasyon alanları, yemekhane bulunmaktadır. 2016’da hizmete girecek olan merkezimiz engelli kardeşlerimize, yaşlılarımıza ve ailelerine bir nebze de olsa nefes olmuş olacak.


Yaşam Merkezleri İle Yaşamın Merkezi’nde Üsküdar

“Yaşam merkezi” kavramını belediyeciliğe kazandıran Üsküdar Belediyesi yeni başkanı Hilmi Türkmen ile bu geleneğini sürdürmeye devam edecek. Üsküdar halkına nitelikli ve dolu dolu bir yaşam vaat eden merkezlere Güzeltepe Yaşam Merkezi ve Ferah Yaşam Merkezi ekleniyor. Güzeltepe Yaşam Merkezi ile Üsküdar son teknoloji ile donatılacak bir kurban kesim merkezine kavuşacak.

Güzeltepe Yaşam Merkezi’nde; modern kurban kesim alanı, sabit pazar, bilgi evi, tiyatro salonu, sinema salonu, 2 adet kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, aerobic salonu, her katta çok amaçlı salonlar, 5 adet sergi salonu, atölye ve kurs salonları, kütüphane, mesleki eğitim derslikleri, anfi toplantı salonu ve otoparkı gelecek dönemde Üsküdarlılara hizmet verecek.  

Adıyla müsemma ferah bir yaşam merkezi olan Ferah Yaşam Merkezi’nde ise çok amaçlı salon, düğün salonu, kapalı havuz, fitness, spa, aerobic salonu, fuaye ve sergi alanı, cafe ve otopark bulunacak.


BELEDİYEMİZİN ÇALIŞMALARI İSE ŞÖYLE :


- Geleceğimizin teminatı çocuklarımıza yönelik olarak Bilgi Evlerimizin sayısını artırdık. Halen Üsküdar’da 14 Bilgi Evimiz çocuklarımızın eğitimine ve gelişimine yönelik olarak konusunda uzman öğretmenlerin gözetiminde hizmetler veriyor. 36 bin öğrencimiz hizmet alıyor.

- 2005 yılında Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde kurulan TOGEM vasıtasıyla sadece geçtiğimiz yıl Türkiye’nin çeşitli yerlerinde 100’e yakın okul öncesi eğitim birimi ve 1 spor kompleksini sponsorlarımız yoluyla Milli Eğitim bünyesine kazandırdık.


- Üsküdar’daki kadınlarımızın ihtiyacını karşılayacak nitelikte kadınlara özel bir spor merkezi açtık. 500 metrekare büyüklüğündeki bu spor merkezinde çağımızın en modern spor aletleri mevcut.


- “Doğumundan ölümüne dek Üsküdarlılara hizmet” anlayışıyla Tebrik ve Taziye Komisyonları kurduk.

- Engelli vatandaşlarımızın bizim için ayrı bir önemi olduğundan hareketle Engelliler Yaz Spor Okulu’nu ve yine özel sporculara yönelik olarak Özel Sporcular Atletizm Şenliği’ni başlattık.


- Zorunlu eğitim ve öğretim çağında olup da aileleri tarafından çalıştırıldığından dolayı okula gidemeyen çocuklar için Çocuk Eğitim Merkezi’ni hizmete aldık.

- Voleybol Federasyonumuz ile işbirliği halinde İstanbul’un ilk ve tek uluslararası voleybol salonunu Üsküdar’a kazandırdık. 7 bin kapasiteli voleybol salonu 8 ay 13 gün gibi kısa bir sürede tamamlanarak hizmete girdi.


- Yapmış olduğumuz çalışmalarla ilçemizdeki park sayısın 247’e, kişi başına düşen yeşil alan miktarını da 6,9 metrekareye çıkardık. Böylece dünya standartlarını yakalamış durumdayız.



Validebağ Kent Ormanı


"Üsküdar için yeni bir nefes; Validebağ Kent Ormanı" 1.derece sit alanı olan koru, kent ormanı statüsündedir. 27 farklı kuş türünün yaşadığı koru, göçmen kuşların göç yolu üzerinde yer almaktadır. 15 ila 400 yıl arasında yaşayan 25 türden ağaç çeşidinin mevcut olduğu ormanda, toplam 7000 civarında ağaç bulunmakla beraber anıtsal nitelikte ağaçlar da mevcuttur.


Mevcut 7.000 ağaca 10.000 yeni ağaç ekleyerek yeşilliğin arttırılması sağlanacak olan koruda tüm halkımızın kullanımı için botanik bahçe, yürüyüş parkurları, gözlem kuleleri, suni gölet, açık hava anfileri, konser, sinema ve tiyatro alanları, bisiklet yolları, çocuk eğlence alanları, hobi alanları oluşturulacaktır. Bu alanlarda tamamen doğal malzeme kullanılacak, bunun dışında farklı hiçbir malzeme kullanılmayacaktır. Şu an kısıtlı bir kesimin kullandığı Validebağ Kent Ormanı'nı tüm Üsküdar ve İstanbulluların kullanımına açacağız.


Efendim yoğun projelerinizle dolu dolu geçen gününüz de bizlere vakit ayırdınız, röportajımız ve vermiş olduğunu samimi-içten cevaplarınız için teşekkür ediyoruz. Gazetemiz ve çalışanları adına görevinizde başarılarınızın devamını diliyoruz.


Biz teşekkür ederiz Ayşe hanım. Yeni ve tamamlanmış projelerimizle tekrar görüşmek üzere.


Tünaydın Gazetesi



Geri Dön