25 / 04 / 2024

Hisseli ev tapusu nasıl ayrılır?

Hisseli ev tapusu nasıl ayrılır?

Hisseli tapu pek çok kişinin korkulu rüyası olabilir. Peki böyle bir durumda hisseli tapu nasıl ayrılır, ayrılabilir mi? İşte hisseli tapuya dair merak edilen detaylar!



HİSSELİ EV TAPUSU NASIL AYRILIR?

Hisseli tapu ayırma işlemi ilk önce serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatılır. Harita mühendisi arsaya dair çap ve kroki ölçümlerini yapıyor. Daha sonra bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne gönderilir. Söz konusu işlem için, ayırma yapılacak gayrimenkulün bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulu'ndan onay çıkması gerekir.

TAPU HARCI MUAFİYETİ NEDİR?

492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında ev almayı kolaylaştırıldı. Kanun Teklifi ile kişi eğer kendisi ikamet edecekse, yaşayacaksa ebeveyn başına 300 bin lira, çocuk başına ise 150 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulmaktadır.

AİLE BİREYLERİ ARASINDA TAPU DEVRİ NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul devir ve iktisaplarında bahsedilen tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamaktadır. Bildirilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplama yapılıyor. Kardeşler arasında satış yolu ile devir yapılmak isteniyor ise harcın devir eden ve devir alan kişiler arasında olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 oranında bir ödeme yapılmalıdır.

KAÇ YAŞINDAN SONRA MAL SATIŞI YAPILAMAZ?

Mal satışının gerçekleşmesi için belli başlı kriterler bulunmaktadır. Bu işlemin gerçekleşmesi için tarafların alım ve satım yapma ehliyetine yani belirlenen kriterlere sahip olması gerekir. Tapuda yaş sınırı 18 ve 65 yaş sınırı olarak belirlenmiştir. 18 yaşının altındakiler işlem yapamazlar aynı şekilde 65 yaşının üzerindekilerin de gerekli sağlık raporları aldıkları takdirde ve raporda da akli melekeleri yerindedir şeklinde bir sonuç çıkar ise mal alım ve satışı kolaylıkla yapabilir.

Aile içinde tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devir parası ne kadar?


Geri Dön