20 / 04 / 2024

Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu başkasına satılır mı?

Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu başkasına satılır mı?

Hisseli tapu nedir? Hisseli tapu bir başkasına satılır mı? soruları mülk sahiplerinin sıklıkla sorduğu sorular arasında bulunmaktadır. İşte merak edilen o yanıtlar!



HİSSELİ TAPU NEDİR?

Hisseli tapunun anlamını bilmeyenler için kısaca şöyle tanımlayabiliriz; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişi veya kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu tapu çeşidine verilen addır. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişinin de olabilir. Bu tip durumlarda taşınmazın ortaklarının isimlerinin yer aldığı tapu türü "hisseli tapu" olarak tanımlanabilir. Elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki farklı tipte hisseli tapu vardır. Elbirliği mülkiyetinde pay sahiplerinin hangi bölgede ne kadar hak sahibi olduğu belirtilmez. Bundan dolayı elbirliği mülkiyetinde pay sahipleri kendi aralarında kimin hangi bölgede veya ne kadar hak sahibi olduğuna karar vermek zorunda kalabilirler.

Paylı mülkiyette de söz konusu taşınmaz mal veya eşyanın üzerinde hak sahibi olan hissedarlar kendi aralarında hangi oranda hak sahibi olacağını yani paylarının ne kadar olacağını belirler. Hisseli arsa, bir kişinin üzerinde kişinin sahip olduğu gayrimenkule denir. Bu kişiler tüzel veya gerçek kişilerden oluşabilir. Hisse sayısı bir önem arz etmemektedir. Hissedar sayısının da bir üst sınırı bulunmamaktadır. Hisseli arsa türleri iştirak halinde mülkiyet ve müşterek mülkiyetler olmak üzere ikiye ayrılır.

HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILIR MI?

Hisseli tapunun satışı söz konusu ise, alıcı ile satıcının anlaşmasının yeterli olmaması durumunda müstakil tapu satışlarından daha zor bir süreç meydana gelmektedir.  Satış işlemi başlamadan önce hissedarların anlaşması, kendilerinin ön alım hakları öncelikle büyük önem taşımaktadır. Ortaklar kendi hisselerini satma özgürlüğü vardır. Ne var ki, diğer hissedarların bilgisi olmadan satış yaptıkları takdirde, şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla bilgilendirildiği takdirde şufa davası açma hakkı da bulunmamaktadır.

Garanti BBVA yeni kredi kararını açıkladı! 0,99 faizli kredi başvurusu nasıl alınır?

Lüks oteller ayda 20 bin TL’ye tecrübesiz eleman arıyor!

Akaryakıt fiyatlarında endişe başladı! Brent petrol yükseldi mi? Akaryakıt fiyatları artacak mı?

 


Geri Dön