29 / 03 / 2024

Hisseli taşınmazda istenmeyen ortak paydaşlıktan nasıl çıkarılır?

Hisseli taşınmazda istenmeyen ortak paydaşlıktan nasıl çıkarılır?

Hisseli taşınmazlarda diğer paydaşlar için durumu çekilmez hale getiren paydaş mahkeme yoluyla paydaşlıktan çıkarılabilir. Bu durumda ortaklıktan çıkarılan hissedara 3 seçenek sunulur.



Konuyla ilgili Yargıtay kararları paydaşlıktan çıkarmanın son çare olarak uygulanması gerektiği kaydediliyor. Paylı taşınmazda yönetim, tasarruf, yararlanma, koruma, giderlere katılma ve bu konularda paydaşlarca verilen kararların etkisi kanunla düzenlenirken, bu suretle paydaşların mülkiyet haklarını bir çekişmeye meydan vermeden, uyum ve düzen içerisinde kullanmaları amaçlanıyor. Ancak böyle bir amacın gerçekleşme olasılığı bulunmayan hallerde, sorunlu paydaş yönünden paydaşlıktan çıkarma, paylı mülkiyetin sonra ermesi olanağı tanınıyor.

Paydaşlıktan Çıkarma Davasını Kimler Açabilir?

Hisseli taşınmazda paydaşlıktan çıkarma davasının açılabilmesi için pay ve paydaş çoğunluğunun karar alması gerekiyor. Bu konuda çoğunluk kararı bulunmaması halinde dava reddedilir. Talebinin haklı görülürse öncelikle davalı paydaşın payını ayırma olanağı varsa bu seçenek uygulanır. Bu durumda mahkeme, paydaşlıktan çıkarılacak ortağın payını karşılayacak kısmı ayırarak, paydaşlıktan çıkarılana özgüler. Böylece paydaş, kendi payına düşen kısımla birlikte paydaşlıktan çıkar.

Üç farklı seçenek sunulur

Hisseli taşınmazda, paydaşın payının ayrılması olanağı yoksa bu durumda, diğer hissedarlardan birinin payı devralması, payı devralmak isteyen paydaş bulunmaması halinde mahkemece verilen süre içerisinde davalının payını üçüncü kişiye devretmesi ya da verilen süre içinde devredilmeyen payın açık artırma ile satışı yoluna gidilebilir.


Geri Dön