17 / 04 / 2024

Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?

Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?

Hizmet akdi nedir ve hangi şartlarda oluşur? çalışanlar tarafından sıkça sorulan sorulardan biridir. İşte hizmet akdi ile ilgili detaylar!



HİZMET AKDİ İLE ÇALIŞANLARIN SİGORTA BAŞLANGICI

Çalışanlar bakımından sigortalılığın başlangıcı, 5510 sayılı Kanun md. 7/1/a bölümünde ve 12.05.2010 tarihli Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği (S.S.İ.Y.) md. 11/2/a bölümünde ifade edilmektedir. Bu bende göre; “Sigorta hak ve yükümlülükleri, 4’üncü maddenin birinci fıkrasının a bölümünde sigortalı sayılanlar için çalışma, mesleki eğitime veya staja başladıkları süreden itibaren başlar” denilmektedir.

Kanun md. 4/1/a bendi kapsamında sigortalı olmanın en önemli koşulu “eylemli çalışma” durumudur. Eylemli (fiili) çalışma olmadan sigortalılık hukuken ortaya çıkmamaktadır. Yüksek mahkeme çeşitli tarihlerde verdiği birçok kararında istikrarlı bir şekilde bu koşulun varlığını arar.

HİZMET AKDİ HANGİ ŞARTLARDA OLUŞUR?

 Hizmet akdinden söz edilebilmesi için işçinin, işverenin emir ve görüşleri ile işverenin gösterdiği yerde belirli ya da belirsiz bir zamanda çalışması ve bunun karşılığında da işverenden ücret alması gerekir.

Tapusu olan her arsanın imar durumu var mıdır?

Emekli olmak için kaç gün gerekli 2022?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön