25 / 04 / 2024

Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?

Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?

Hizmet akdi nedir ve hangi şartlarda oluşur? çalışanlar tarafından sıkça sorulan sorulardan biridir. İşte hizmet akdi ile ilgili detaylar!



Hizmet akdinin ne olduğunu bilmeyenler ya da detaylı bir bilgiye erişmek isteyenler olabilir. İşte Hizmet akdi nedir? Hizmet akdi hangi şartlarda oluşur sorularının yanıtları…

Hizmet akdi nedir, hangi şartlarda oluşur?

HİZMET AKDİ NEDİR?

Hizmet akdinin ne olduğu araştırılan konular arasında yer almaktadır. Hizmet akdinin kısaca tanımına bakarsak; işveren ve işçi arasında iş kanunun gereğince yazılı olarak düzenlenmesi gereken bir sözleşme çeşidi olarak bilinmektedir. Sigorta müfettişlerinin yapmış oldukları incelemelerde ilk baktıkları hizmet sözleşmesi de budur. Her en koşulda olursa olsun yapılması gerekmektedir. Daha geniş kapsamda bu kavramı incelersek; Sosyal güvenlik hukukunda hizmet akdi doğrudan tanımlanmamıştır. Ancak bunun yerine Kanunun 3. maddesinde hizmet akdinden ne anlaşılması gerektiği açıklanmıştır. Kısaca, “Hizmet akdi: 22.04.1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununda) tanımlanan hizmet akdini ve iş sözleşmesinde belirtilen iş sözleşmesini veya hizmet akdinin ne olduğu tanımlanır” denilmektedir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda yer alan 393. Madde hizmet sözleşmesi: “İşçinin, işverene bağlı olarak belirlenen süre içinde veya belirsiz bir süre ile iş görmeyi ve işverenin de yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşme türüdür” şeklinde tanımlanmıştır. 4857 sayılı İş Kanununun 8. maddesinde de  iş sözleşmesi şöyle tanımlanmaktadır; “İşçinin bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın da yani işverenin de ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir” şeklinde ifade edilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön