26 / 04 / 2024

Hollanda Türkiye’de gayrimenkulü olanlara sosyal yardımı kesecek!

Hollanda Türkiye’de gayrimenkulü olanlara sosyal yardımı kesecek!

Hollanda hükümeti, Türkiye'de daire, yazlık ve diğer taşınmazları bulunan gurbetçilerin Hollanda'da sosyal yardım almasını engellemek amacıyla yasa değişikliğine gidiyor.



Hollanda hükümetinin yeni düzenlemesine göre, Türkiye’de mal varlığı olan gurbetçilerin, önce bunları satıp geçinmeleri istenecek.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre, Türkiye’deki mal varlığı konusunda Hollanda makamlarına doğru bilgi vermediği belirlenenler ise, aldıkları sosyal yardımı geri ödeyecek. Hollanda, Türkiye’deki mal varlığı konusunda doğru beyanda bulunmayanlardan, aldıkları sosyal yardımı şu anda da geri istiyor.

Fakat yasalar insanların belirli bir gelir düzeyinin altında yaşamasına izin vermediği için, borçlu sayılan bu kişiler yeniden sosyal ödenek alma hakkı kazanıyor. Sosyal İşler ve İstihdam Bakan Yardımcısı Tamara van Ark, yeni düzenleme ile artık buna izin vermeyeceklerini söyledi. Mal varlığı konusunda yolsuzluk yapanların tekrar bir çuval dolusu parayla ödüllendirildiğini söyleyen van Ark, bu kişilerin cezalandırılacağını açıkladı.

Bakan tarafından hazırlanan yasa önerisine göre, mal varlığı konusunda yalan söylediği belirlen kişilerin ödediği ceza, “borç” olarak sayılmayacak. Bu nedenle, bu kişilerin ertesi günü gidip tekrar sosyal yardım başvurusu yapması engellenecek.Yeni düzenleme ile sadece hiçbir geliri olmayan ya da sahibi olduğu malını satmak istediği halde elden çıkaramayanlar sosyal yardım alabilecek.Türkiye’deki mal varlığını satmak isteyen ancak elden çıkaramayanlara, geri ödemeleri koşuluyla sosyal ödenek verilecek. Mallarını sattığında bu parayı geri ödemesi istenecek. Bakan yardımcısı van Ark tarafından hazırlanan ve tartışmaya açılan yasa önerisine meclis çoğunluğu destek veriyor. Yasanın kısa süre içinde Meclis’ten geçmesi bekleniyor. 


Geri Dön