24 / 04 / 2024

Yabancılar için Türkiye'de gayrimenkul edinme şartları!

Yabancılar için Türkiye'de gayrimenkul edinme şartları!

Yabancı uyruklu kişinin Türkiye´de gayrimenkul edinmesi aslında zor değil. Tabi bunun için aranan iki şartı taşımak kaydıyla; Mütekabiliyet, Taşınmazın niteliği, yeri ve yüzölüçümü açısından Yasal şartlara uygun olması gb. koşulları içeriyor...  



Mütekabiliyet(Karşılıklılık):
Türkiye de gayrimenkul edinmek isteyen Yabancı uyruklu kişinin kendi devletinin de Türk vatandaşları için bu hakkı tanımış olması gerekir.Sanılanın aksine bu şartı taşıyan pek çok ülke vardır;
ABD, Almanya, Arjantin, Arnavutluk, Belçika, Brezilya, Estonya, Fas, Finlandiya , Fransa, Güney Afrika,Gürcistan ,Hırvatistan, Hollanda, İngiltere , İrlanda, İspanya, İsveç,İtalya, Kanada, Güney Kore, Litvanya, Moldova, Norveç, Portekiz, Slovakya,Sırbistan, Ukrayna bunlardan başlıcalarıdır.
Bu ülke vatandaşları ülkemizde gayrimenkul edinebilirler.

Taşınmazın niteliği, yeri ve yüzölüçümü açısından Yasal şartlara uygun olması;

a) Yabancı uyruklu kişinin Türkiye de mesken veya işyeri olarak kullanmak üzere edinmek istediği taşınmaz, uygulama veya mevzi imar planı içinde bu amaçla ayrılıp tescil edilmiş olmalıdır. (Tapu Kanunu mad.35)

b )Yabancı uyruklu kişinin Türkiye de edineceği taşınmazların toplam yüzölçümü 25000 m2 yi geçemez. Mirasçılık durumu istisnadır. Ayrıca yine bu miktar örneğin taşınmazın bulunduğu ilçedeki toplam yüzölçümünün %10 unu geçemez.

c )Yabancı uyruklu kişi askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinemez.

Bir örnekle kısaca açıklarsak;

Yabancı uyruklu kişi Türkiye de bir ev almak istediğinde ülkesi mütekabiliyet esasını da sağlıyorsa ( İtalyan uyruklu olabilir)taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne başvuracak.
Tapu Sicil Müdürlüğünce bu evin askeri yasak ve güvenlik bölgesinde kalıp kalmadığına dair ilgili resmi kurumla yazışma yapılacak ve Taşınmazın uygulama imar planında konut olarak ayrılıp tescil edildiğine dair ilgili belediyeden alınacak cevap neticesinde taşınmazın Yabancı Uyruklu kişi adına tapuda tescili sağlanacaktır.

Bürüksel Haber/Av. Alper SARICA


Geri Dön