25 / 04 / 2024

Hollanda Ulu Cami ibadete açıldı

Hollanda Ulu Cami ibadete açıldı

Hollanda Diyanet Vakfı'na bağlı olarak yaptırılan Ulu Cami, düzenlenen törenle ibadete açıldı



Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Er, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Müslümanlığın özünde insanların kaynaşmasının, bütünleşmesinin yattığını belirtti ve burada açılan caminin bu açıdan bakıldığında Hollanda'daki Türk toplumunun yerli toplumla kaynaşmasına ve barış içinde bir arada yaşamasına büyük katkı sağlayacağına inandığın söyledi.
Camilerin yalnızca ibadet yeri olmadığını, sosyal hayatın içinde de yer alan önemli bir öge konumunda olduğunu anlatan Prof. Dr. İzzet Er, hizmete açılan Ulu Cami'nin de toplaman dini ihtiyaçlarının karşılanmasının ötesinde, başta gençler olmak üzere Türk toplumunun her açıdan ilerlemesine, gelişmesine, eğitimine katkıda bulunacağını kaydetti.

Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Bülent Şenay da, vakfın, bağlı 142 camisiyle Türk toplumunun 300 bin üyesine hizmet veren büyük bir sivil toplum kuruluşu olduğunu belirtti ve camilerin Türk toplumunun bireylerini her zaman bir araya getiren, birleştiren bir işlev gördüğünü söyledi.

Ulu Cami'nin yapılmış ve inşasının tamamlanmış olmasının, bu alandaki işlerin bitmiş olduğunu anlamına gelmediğine vurgu yapan Şenay, ''asıl bundan sonra gençlerin ve toplumun inşası önemlidir ve bu cami işte bu işi yapacaktır'' dedi.

Bülent Şenay, bilim adamlarınca kabul gören genel anlayışa göre, kendi kültür ve manevi değerlerine bağlı insanların öz güveninin daima yüksek olduğunu anımsattı ve özgüveni yüksek olan insanların da içinde yaşadıkları topluma daha iyi entegre olabildiklerini söyledi.

Şenay, Müslümanların tarihteki Medine Sözleşmesi'nden bu yana başka inanç ve gruptan insanlarla bir arada ortak yaşama zaten alışkın olduklarını da belirtti ve dolayısıyla bu açıdan Türklerin Hollanda;da bir entegrasyon sorunu olmadığına inandığını kaydetti.

Törende konuşan Bergen Op Zoom Belediye Başkanı Han Polman da, Türk toplumunun bu önemli ve sevinçli gününde bulunmaktan mutlu olduğunu ifade etti ve bu caminin yapılmasında, Türk toplumunun ''mükemmel bir çalışma ve dayanışma örneği'' sergilediğini yakından gördüğünü söyledi.

''Böyle güzel bir binayı birlikte yaptığınıza göre aynı güzellikte birlikte de yaşayabiliriz'' diyen Belediye Başkanı Polman, caminin iki toplumun kaynaşmasına gerçekten önemli katkı sağlayacağına kendisinin de inandığını sözlerine ekledi.

Ulu Cami Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kırmemiş, Bergen Op Zoom'daki Türk toplumunun, dini ihtiyaçlarının giderilebilmesi amacıyla ilk kez 1979 yılında Türk İslam Kültür Merkezi olarak bir araya geldiğini, 1984 yılında Hollanda Diyanet Vakfı'na katıldıklarını, caminin yapıldığı arsayı da belediyenin de desteği ile 1998 yılında satın aldıklarını anlattı.

- KİLİSE İLE YAN YANA

Hollanda'da ilk kez kilise ile yan yana ve arsaları bitişik durumda bulunan bir cami konumunda olan Ulu Cami'nin yapımına 2004 yılında başlandı. Yaklaşık 4 milyon avroya mal olan caminin yapım masrafları büyük ölçüde kentteki Türk toplumunun katkılarıyla karşılandı.

Bahçesiyle birlikte üç bin metre karelik bir alan üzerine oturan ve iki bin metrekare kullanım alanı olan camide aynı anda 1500 kişi ibadet edebiliyor.

Projesi Bergen Op Zoom Türk toplumunun yetiştirdiği genç kuşak mimarlardan Erdal Önder'e ait olan caminin tek minaresi bulunuyor.

Camide çok amaçlı bir büyük salon ile çeşitli sosyal etkinlikler ve eğitim amaçlı kullanılabilecek sınıf şeklinde odalar da yer alıyor.

Zaman


Geri Dön