18 / 04 / 2024

Hükümet çılgın projelere hız veriyor!

Hükümet çılgın projelere hız veriyor!

AK Parti hükümeti yeni yılda çılgın projelere hız verecek. Bu yıl hızlı tren Marmaray'la buluşacak, 3’üncü köprü bitecek, havalimanları açılacak. Enerjide Akkuyu Nükleer Santralının temeli atılacak.



Türkiye, 2015 yılına yeni beklentiler, umutlar ve tarihi süreçlerle girdi. 2015 yılı, hem "çözüm" hem "seçim" yılı olacak. Yargı süreçleri, komşulardaki krizler, dev projeler ve dönüşüm programları da yıla damgasını vuracak konular arasında yer alıyor. Hükümetin 2015 ajandasında öne çıkan başlıklar şöyle: 


HÜKÜMETİN İLK SANDIK SINAVI 


Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından işbaşı yapan Ahmet Davutoğlu Başbakanlığındaki 62'nci Hükümet için 7 Haziran'da gerçekleştirilmesi planlanan genel seçimler en önemli test olacak. Hedef ise yüzde 50'nin üzerinde bir oyla, Meclis'te en az 330 milletvekilliği kazanacak bir çoğunluğa ulaşmak. Yeni anayasa konusu, seçim öncesinde ve sonrasında en önemli gündem maddelerinden biri olacak. AK Parti, halkın önüne seçimler öncesinde yeni anayasa taslağıyla çıkacak. Yeni anayasanın en önemli adımlarından biri de "Başkanlık" sistemi olacak. 


Hükümet, sağlıkta dönüşüm için de kapsamlı bir çalışmayı bu yıl devreye sokacak. Sağlıkta sevk zinciri için adımların bu yıl atılmaya başlanması planlanıyor. 2016'da, aile hekimleri ve sağlık ocaklarından başlayarak sevk zinciri hayata geçirilmiş olacak.


ÇÖZÜM SÜRECİNDE ANAHTAR YIL


Çözüm sürecinde yeni aşamaya geçilmesiyle birlikte, 2015 anahtar yıl haline geldi. Örgütün Nevruz'da eylemsizlik kararıyla birlikte silah bırakması, teröristlerin dağdan inmesi ve eve dönüş yolunun açılması öngörülüyor. 


İSTİNAF MAHKEMELERİ DEVREDE


Yargıdaki reform da sürecek. İstinaf mahkemeleri bu yıl devreye girecek yeniliklerden biri olacak. SEBGİS yaygınlaşacak, elektronik tebligat devreye sokulacak. İç güvenlik sistemindeki reformun ilk adımları 2014'te atılmış ve geniş kapsamlı düzenleme Meclise gönderilmişti. Paketin, bu ay içinde yasalaştırılması ve yeni uygulamaların hızla devreye sokulması planlanıyor. Başbakan Davutoğlu, 25 dönüşüm programından 16'sını açıklamıştı. Davutoğlu, siyasetten ekonomiye, enerjiden ulaştırmaya, sosyal hayattan sağlığa kadar önemli dönüşümlerin planlandığı programlardan 8'ini daha pazartesi günü açıklayacak. Kayıtdışılıkla mücadele konusunda ise ayrı bir çalışma yürütülecek. 


Paralelle mücadele 


Yargıdan çıkan kararların ardından Fethullah Gülen için kırmızı bültenin yılın ilk günlerinde çıkarılarak, ABD'den resmen iade talebinde bulunulması planlanıyor.


100. yıl hassasiyeti 


Hükümetin ajandasındaki en önemli başlıklardan biri, 1915'teki gelişmelerin 100. yılına gelinmesi olacak. Bir yandan Çanakkale'deki tarihi zafer kutlanırken, diğer yandan sözde Ermeni soykırımı iddiaları karşısında yoğun bir diplomasi trafiği yürütülecek. 


Komşulara yakın takip 


Suriye, Irak, gibi komşu ülkelerde yaşananlar hükümetin ajandasında. IŞİD'le mücadele çerçevesinde uluslararası koalisyonla izlenecek stratejinin netleşmesi gündemde 

olacak. 


Çılgın projelerde kurdele kesilecek


Hükümet, bir yandan yeni çılgın projeler için bu yıl düğmeye basarken, diğer yandan kurdeleleri kesecek. Hızlı treni  Marmaray  ile buluşturacak "Haydarpaşa-Gebze Banliyö Hattı" ile "Üsküdar-Sancaktepe arasını 26 dakikaya indirecek Üsküdar-Çekmeköy- Sancaktepe Metrosu bu yıl bitecek. 3. Köprü'nün 29 Ekim'de hizmete açılması, İstanbul-Bursa arasını 45 dakikaya düşürecek olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün yıl sonunda devreye girmesi planlanıyor. Ordu-Giresun Havalimanı, Hakkari Havalimanı, tüneller de hizmete sokulacak. Enerjide petrolden doğalgaza kadar tarihi adımlar bu yıl da sürecek. En önemli gelişmelerden biri ise Rusların yapacağı Akkuyu Nükleer Santral'nda temelin atılması olacak.


G20 liderliği Türkiye'de


Türkiye'nin G20 liderliğini yürütecek olması nedeniyle tarihi zirveler hükümeti bekliyor. Hem G20 Liderler Zirvesi hem de Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları Zirveleri bu yıl Türkiye'de yapılacak. Ekonomi açısından yoğun bir tempo yürütülecek. 


AB ile yeni süreç başlıyor


Hükümet, AB'yle müzakerelerde kısa, orta ve uzun vadede yapılacakları Eylem Planı'yla ortaya koymuştu. Bu kapsamda, yeni müzakere başlıklarının açılması için diplomatik seferberlik başlatılacak. Başbakan Davutoğlu da, ocak ayında üç ülkeye birden gidecek. 


Akşam


Geri Dön