19 / 04 / 2024

Hüseyin Aslan: Konut sektöründe stok şişkinliği var!

Hüseyin Aslan: Konut sektöründe stok şişkinliği var!

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan "İnşaat sektörü stoğa çalıştı ve şimdi ciddi bir şişkinlik söz konusu. Bu da ciddi bir kriz beklentisi yaratıyor" şeklinde konuştu.



Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, 20'14'ün ilk dört ayında konut satışlarında yüzde 8 gerileme yaşandığını ve toplamda 1 milyon konutun elde kaldığını belirterek, "İnşaat sektörü stoğa çalıştı ve ciddi bir şişkinlik söz konusu. 

Bu da ciddi bir kriz beklentisi yaratıyor. Belediyelerin talep ettiği inşaat ve oturma ruhsatı bedelleri makul seviyelere düşürülmeli, hükümette acilen 1984-90 dönemindeki gibi özellikle kooperatiflere vergi ve harç muafiyeti getirmelidir" dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun konut sektörüne yönelik verilerini değerlendiren Aslan, yılın ilk dört ayında konut satışlarında yaşanan yüzde 8'lik gerilemenin kriz göstergesi olduğuna vurgu yaptı. Aslan, "Bu rakamlar ve stoğa dayalı üretimin yarattığı şişkinlik, sektörü ciddi bir krize sürüklüyor. Kapıdan mobilyaya, mutfaktan banyoya 300 yan sektörü de ilgilendiren bu konu şu an hükümetin önceliği olmalıdır. Konut satışlarının düşmesi, konuta ihtiyacın olmamasından değil, özellikle dar ve sabit gelirlilerin satın alma gücünün her geçen gün için biraz daha azalmasından kaynaklanmaktadır" dedi. 


Aslan, "Konut üretimi ve kentçilik konusunda başarısı kanıtlanmış üst birlikler, tıpkı 1984-1990 dönemindeki gibi vergi ve harçtan muaf tutulmalıdır. Çünkü Bir belediye bir lira talep ederken bir diğeri on lira talep ediyor" diye konuştu. 


Türkiye genelinde temmuzda 85 bin 101 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 8,4,geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 20,2 düştü. Geçen ay konut satışlarında İstanbul 17 bin 116 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 20,1) sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 426 konut satışı (yüzde 11,1) ile Ankara, 5 bin 281 konut satışı (yüzde 6,2) ile  İzmir  izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 6 konut ile Hakkari, 9 konut ile Ardahan ve 17 A konut ile Şırnak oldu.


Ege Telgraf 


Geri Dön