26 / 04 / 2024

Hüseyin Erkanlı Merkez Bankası faiz artışı görüşlerini paylaştı!

Hüseyin Erkanlı Merkez Bankası faiz artışı görüşlerini paylaştı!

Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkanlı Merkez Bankası faiz artışı görüşlerini paylaştı. Erkanlı, 'Son faiz artışının konut satışlarına bir miktar olumsuz etkisi olabilir' dedi...



Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkanlı Merkez Bankası faiz artışı görüşlerini paylaştı. Erkanlı'nın görüşleri şöyle;



Konut satışlarında faiz oranları belirleyici unsurdur. Son faiz artışının konut satışlarına bir miktar olumsuz etkisi olabilir. Türkiye'de aylık %1 faiz psikolojik bir sınır. Bu oranın üzerine çıkması bir duraksamaya sebep oluyor.  Ancak Türkiye'de bu tip faiz oynamaları konusunda gayrimenkul geliştiricileri oldukça tecrübelidir. Bu durumda kendi bünyelerinde yapacakları kampanyalarla aradaki açığı çabuk kapatacaklardır.

Ancak faiz artırımının sonuçları için bir miktar zamana, yurt içi ve yurtdışındaki konjonktürün etkilerini de görmek lazım. Özellikle önümüzdeki seçimler, siyasi istikrar ve FED'in uygulamaları süreci etkileyecektir.

Dövizdeki düşüş inşaat maliyetlerini olumlu yönde etkileyecektir. Son dönemde dövizin artışı ortalama  % 25 bir maliyet farkı getirmiştir. Bu da konut satış rakamlarında ekstra zam baskısı yapmaktaydı. Dövizin dengeli hale gelmesi maliyetleri de rahatlatacaktır.

Bu sene konuta talebin devam edeceği ve seçim sonrası konut yatırımlarının en çok kazandıran yatırım olmaya devam edeceğini öngörmekteyim. 




Geri Dön