23 / 04 / 2024

İBB ipotekli araziyi aldı iddiası!

İBB ipotekli araziyi aldı iddiası!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, eski başkan Kadir Topbaş döneminde, 429.7 milyon TL aldığı arazinin ipotekli olduğu belirlendi. Alımın şirketi kurtarmak için yapıldığı ileri sürüldü. 



İçişleri Bakanlığı'nca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Teftiş Kurulu'nun elinden alınan AKP dönemine ait 35 yolsuzluk dosyasından biri de İBB'nin 429.7 milyona bir şirketten satın aldığı eski lunapark arazisi oldu. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Metal Yapı'nın kurucusu Ömer Saçaklıoğlu'nun 2017'de İBB'ye gönderdiği bir yazıda Ziraat Bankası'na 108 milyon 500 bin dolar borcu olduğunu ve arsasının ipotek edildiğini dile getirerek “İşlem sonunda banka parasını alacak. İBB arsayı alacak. Vergi dairesi vergisini alacak. Ben de hiçbir şey almayacağım” dediği iddia edildi.

İBB eski Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ortak iş yaptığı şirket, 2012'de 25 milyon TL'ye satın aldığı Aksaray'daki eski lunapark arazisini, 2017'de İBB'ye 429 milyon 733 bin TL'ye sattı. İBB Teftiş Kurulu; CHP'li Meclis Üyeleri Hüseyin Sağ, Nadir Ataman ve Deniz Erzincan'ın suç duyurusu yaptığı satın alma işlemini yeniden araştırdı ve alımın mevzuata uygun olmadığını tespit etti. 

İBB Teftiş Kurulu'nun el konulan raporunda şu tespitlere yer verildi:

“Taşınmazın satın alınmasına neden olacak somut bir ihtiyaç bulunmuyor. Satın almada içinde bulunduğu zor koşulların etkili olduğu kuşkusu oluşmuştur. Şirkete ait tüm parseller satın alınırken, aynı ada içinde bulunan ve şirkete ait olmayan 4 adet parsel ise satın alınmadı.”

İBB ipotekli araziyi aldı iddiası!

“BORCUM VAR, ARSAM İPOTEKLi”

Dosyada, Ömer Saçaklıoğlu'nun, meclisten satış kararı çıktıktan sonra, 6 Ocak 2017'de İBB Emlak Müdürlüğü'ne satış işlemleri ile ilgili yazdığı mektup da bulunuyor.

Mektupta, “Benim bu arsamın Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım'a 108.500.000 dolar borcum var ve ipotekli. 2 milyon dolar tapu harcı tutuyor. 17 bin dolar kurumlar vergisi resmi beyanname hazırlıyor. KDV'yi zaten siz mahsuplaşırsınız. Benim hiçbir özel talebim yok. İşlem sonunda banka parasını alacak. İBB arsayı alacak. Vergi dairesi vergisini alacak. Ben de hiçbir şey almayacağım” ifadeleri yer alıyor.

Saçaklıoğlu, arazinin satın alınması sağlayan İBB Meclisi'nin 25 Kasım 2016 tarihli kararından bir ay önce de 7 Ekim 2016'da İBB Genel Sekreterliği'ne dilekçe sundu. Konunun Cumhurbaşkanlığı nezdinde bilindiğini, arazi değiş-tokuşunun gündeme geldiğini belirten Saçaklı, 2 yıldır zaman harcandığını, İBB'den yanıt beklendiğini söyledi.

İBB, lojmanlarını ilçe belediyelerine mi tahsis etti?


Geri Dön