23 / 04 / 2024

İBB Meclisi'nde riskli konutların dönüşümü için yetki tartışması!

İBB Meclisi'nde riskli konutların dönüşümü için yetki tartışması!

İBB Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP-MHP grubu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, sosyal konutların deprem riskine karşı ihtiyaç ve hak sahiplerine kiralanıp satılabilmesi için üçüncü kez yetki sağlamadı. 



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nin ocak ayı oturumlarında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, sosyal konutların ihtiyaç ve hak sahiplerine verilebilmesi için yetki verilmesi teklifi üçüncü kez gündeme geldi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; yetki talebi, 2020'nin şubat ayı meclisinde reddedilmiş, karar temmuz ayında veto edilerek meclise gönderilmiş fakat AKP-MHP grubunun çoğunlukta olduğu Meclis, İmamoğlu'na karşı durmuştu. 

Yeniden Meclis’e gönderilen İBB Mesken Müdürlüğü teklifinde İstanbul sınırları içinde mülkiyeti İBB’ye ait kullanıma hazır olan konutların, fiili durumda kullanılmamasına bağlı olarak yıprandığı, atıl duruma düştüğü ve bu durumun belediyeye ek finansman yükü getirdiği ifade edildi. 

İBB Meclisi nde riskli konutların dönüşümü için yetki tartışması!

İstanbul'da beklenen büyük depreme yönelik yapılacak çalışmalara katkı sağlamak amacıyla ve imar planları kapsamında yerinde muhafazası mümkün olmayan gecekondu işgalleri ile kentsel dönüşüm alanında kalan riskli yapıların, yaşanabilecek afetlere önlem olarak tasfiye edilmesi gerektiği kaydedildi. Hak ve ihtiyaç sahiplerinin acil konut ihtiyacının karşılanması için yasa ve yönetmelikler doğrultusunda mülkiyeti İBB'ye ait konutların kiralama ve satış işlemleri için Ekrem İmamoğlu'na yetki verilmesi istendi. 

KOMİSYON HEM İADE ETTİ, HEM HUKUKİ İŞLEM YAPILMASINI İSTEDİ

Teklifi değerlendiren Hukuk, Altyapı, Mesken ve Emlak komisyonlarının ortak raporunda, Belediye Meclisi yetkisinin devrinin uygun olmadığı ifade edilerek dosyanın müdürlüğüne iadesi uygun görüldü. Raporda ayrıca konu geçtiğimiz şubat ayında gündeme geldiğinde tahsis edilecek taşınmazların kimlere, hangi şartlarda tahsis edileceği ile ilgili bilgi ve belgelerin Meclis’e sunulmasının istendiği ve belgelerin sunulmadığı ifade edilerek, Meclis kararlarını uygulamayarak hak sahiplerinin mağduriyetine ve belediyenin zarara uğratılmasına sebep olanlar hakkında hukuki işlem yapılması kararı verildi. Rapor, AKP-MHP grubunun oylarıyla kabul edildi ve İmamoğlu’na yetki verilmedi.

İBB ipotekli araziyi aldı iddiası!


Geri Dön