25 / 04 / 2024

İBB Riva Deresi için DSİ'ye yer teslimi yapmadı iddiası!

İBB Riva Deresi için DSİ'ye yer teslimi yapmadı iddiası!

İstanbul için büyük önem taşıyan Riva Deresi’nde İBB tarafından yer teslimi yapılmadığı, bu yüzden DSİ’nin ıslah çalışmalarının yarım kaldığı ileri sürüldü...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) CHP'li Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geçtiğimiz günlerde "Riva'da ıslah çalışmaları DSİ'nin sorumluluğunda ancak yapılmıyor" açıklamalarının gerçeği yansıtmadığı, sorumluluğunu yerine getirmeyen kurumun İBB olduğu ileri sürüldü. 

Devlet Su İşleri (DSİ), olası taşkınları engelleyerek vatandaşımızın can ve mal kaybını en aza düşürmek için ülke genelinde çalışmalar sürdürüyor. Sabah'tan Kenan Kıran'ın haberine göre; bu kapsamda Ömerli Barajı'ndan itibaren Beykoz sınırına kadar olan kısımda geçmiş yıllarda DSİ tarafından ıslah çalışmaları gerçekleştirildi, fakat kamulaştırma problemleri sebebiyle çalışmalar yarım kaldı. Ülke genelindeki tüm ıslah projelerinde, çalışma öncesi yer teslimi (kamulaştırma, imar uygulamaları yöntemlerle) yapılıyor.

YER TESLİMİ İHTİLAFSIZ YAPILMALI

Riva deresinde de yapılan ilk çalışmalardan sonraki süreçte, DSİ tarafından, derenin yan kolları ıslah projeleri ve kamulaştırma planları bitirilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) gönderildi. Bundan sonraki süreçte ise projenin uygulanabilmesi için İBB iştiraklerinden İSKİ tarafından DSİ'ye yer tesliminin ihtilafsız olarak yapılması gerekmekte. 

İBB tarafından henüz kamulaştırma yapılmamışken bile DSİ çalışmalarına başladı ve minimum kamulaştırma gerektirecek, yan derelerin üst havzasına ilave olarak 10 adet sel kapanı projelendirerek hidrolik kesit şartlarına getirilmesi ve aynı zamanda yatağın belli kısımlarındaki mevcut kesiti kapasite olarak da yeterli hale getirecek proje çalışmalarını başlattı.

DSİ süreç içerisinde yetkisi çerçevesinde ıslah çalışmalarına devam ederken, İBB'den yer teslimi yapılmadığı için çalışmalar sürdürülemedi. DSİ şimdi, ilerleyen süreçte Büyükşehir Belediyesi tarafından mülkiyet ve yer teslimi yapılması halinde Riva Deresi projesi inşaatına başlayabileceğini ve taşkın zararlarının asgariye indirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini belirtiyor.

Ekrem İmamoğlu'ndan DSİ'ye Riva Deresi yanıtı!


Geri Dön