25 / 04 / 2024

İBB'nin 2017 bütçesi 42 milyar lira!

İBB'nin 2017 bütçesi 42 milyar lira!

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 42 milyar lira olarak belirlenen 2017 yılı konsolide bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 42 milyar lira olarak belirlenen 2017 yılı konsolide bütçesi, oy çokluğuyla kabul edildi. 


İBB Başkanı Kadir Topbaş, 2017 yılı bütçesini Belediye Meclisine sundu. Topbaş, ekonomi olarak dünyanın 117 ülkesinden, nüfus olarak da 123 ülkesinden büyük olan İstanbul'da yapılan her işin Türkiye ve dünyaya örnek olduğunu söyledi.


"Sizlerle beraber yaptığımız hizmetler Türkiye’ye, hatta dünyaya model teşkil ediyor" diyen Topbaş, İstanbul'a yapılan hizmetlerin belediyecilik anlayışından çok daha üst düzey bir anlam taşıdığını vurguladı.


İBB olarak geçmiş yıllardaki ekonomik sıkıntılara ve 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimine rağmen yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerine dikkati çeken Topbaş, "Ülkemizdeki bu sıkıntılar nedeniyle yüzde 10 gibi bir gelir daralması olmasına rağmen, bu yılki konsolide bütçemizi yüzde 15 arttırdık. İBB olarak İstanbul’un ve Türkiye’nin ekonomik büyümesine ciddi bir katkı sunuyoruz." diye konuştu.


İBB'nin 2017 yılı konsolide bütçesini 42 milyar lira, kendi bütçesini de 18,5 milyar lira olarak belirlediklerini dile getiren Topbaş, konsolide bütçeden yatırıma 16,5 milyar lira ayırdıklarını açıkladı. İstanbul'a 12 yılda toplam 95 milyar liralık dev yatırımlar yaptıklarını aktaran Topbaş, 2017 yılı sonunda şehre yapılan yatırım miktarının 117 milyar lirayı bulacağını söyledi.


İstanbul'a ulaşım yatırımları

Türkiye’deki toplam yatırımların dörtte birini tek başına İBB'nin yaptığını vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti:


"İBB, İstanbul’un ve Türkiye’nin gelişmesine böyle bir katkı sunan çok önemli bir güç. Plan ve bütçeleri alt üst eden 600 binin üzerinde Suriyeli mülteciyi barındırmamıza rağmen bu böyle. 2017 yılında bütçemizin yüzde 43'ünü ulaşım yatırımlarına ayırdık. Metro başta olmak üzere ulaşım ve erişim, öncelikli yatırım kalemimiz."


Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve 3. havalimanının, İstanbul’u dünya standartlarına ulaştıran mega ulaşım yatırımları olduğunu belirten Topbaş, şöyle konuştu:


"Raylı sistem yatırımları İstanbul'da ulaşımı değil erişimi sağlayacak ve bizi bu alanda başarıya götürecek en önemli yatırımlarımız. Kısa süre önce Kadıköy-Kartal Metrosu’nun devamı olan Pendik-Kaynarca Metrosu'nu hizmete aldık. 82 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor, 80 kilometrelik raylı sistem ihale aşamasına geldi. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirdeki insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlı. Güvenli, sağlıklı, hızlı ve konforlu erişim varsa vatandaş tercih ediyor. İşte biz de dünyanın en ileri teknolojisine sahip metrolar yapıyoruz. Ulaştırma Bakanlığının yaptığı metrolarla 2019 yılında 400 kilometrelik hedefimize ulaşacağız. İstanbul’da nihai raylı sistem hedefimiz ise bin kilometre." 


Kabataş Transfer Merkezi

İnşaatı devam eden Kabataş Transfer Merkezinin birçok metroyu ve deniz ulaşımını birbirine entegre eden çok önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Topbaş, denizin altından geçecek Üsküdar-Kabataş Yaya Geçidi projesinin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini kaydetti. İki kilometrelik geçitte yürüyen bantlar olacağını ve bisikletle de geçilebileceğini aktaran Topbaş, Beşiktaş'tan Sarıyer'e ve Üsküdar'dan Beykoz'a da sahilin altından giden metro yapacaklarını dile getirdi.


Tamamen İBB bütçesiyle 3 tünel yol yaparak İstanbul'a kazandırdıklarını hatırlatan Topbaş, şimdi de 17 tünel yol daha yapacaklarını dile getirdi.


Topbaş, "2017 yılında İstanbul Kentsel Master Planını da hayata geçireceğiz. İlçe belediyeleri dahil, kentsel dönüşüm ve gelişim yaparken bütün herkes bu plana uyacak. Böylece daha planlı bir İstanbul ortaya çıkacak. Altını çizerek söylüyorum; İstanbul Kanunu olmalı ve bu şehirde bakanlıklar dahil başka kuruluşların plan yapma yetkisi olmamalı. Çünkü Türkiye ve dünya için bu kadar önemli bu şehrin planları ve geleceği alt üst olmamalı." diye konuştu.


Ekolojik Köprü

Yerel seçimler öncesinde duyurduğu Unkapanı Köprüsünün kaldırılıp denizin altına tünel yapılması projesini hatırlatan Topbaş, Haliç'in üzerine inşa edilecek bir ekolojik köprü ile karşıya geçileceğini söyledi. Topbaş, "Haliç'te Karaköy'den Sünnet Köprüsü'ne kadar olan kıyı boyunca 2 metresi bisiklet için olmak üzere 10 metre genişliğinde yürüme yolu projesini hayata geçireceğiz. Eski Galata Köprüsü'nün bağlı olduğu yerden karşıya ekolojik köprü ile geçilecek. Çimenler üzerinde yürünerek karşıya geçilecek." dedi.


Topbaş, Taksim'de Gezi Parkı'na da geçen köprünün de ekolojik yapılmasını istediğini sözlerine ekledi.


CHP'li Meclis üyelerinin sunduğu önergeye değinen Topbaş, "Kadınların 22.00'den sonra İETT otobüslerinde istedikleri noktada inebilmeleri konusunu desteklediğimi ifade etmek istiyorum. İETT Genel Kurulunda uygun görüldüğü taktirde, buna katıldığımı söylemek isterim." ifadesini kullandı.


Daha sonra oylamaya sunulan 2017 yılı bütçesi 159 kabul, 64 ret oyuyla kabul edildi.


AA


Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı!


İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) bütçe görüşmeleri dün yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 yılı konsolide bütçesi 42 milyar lira, kendi bütçesi de 18,5 milyar lira olarak açıklandı. Bütçenin yaklaşık yüzde 46'sı ulaşıma ayrıldı. 223 oyun kullanıldığı bütçe oylamasında, 159 kabul, 64 red oyu verildi.


İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) bütçe görüşmeleri dün yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 yılı konsolide bütçesi 42 milyar lira, kendi bütçesi de 18,5 milyar lira olarak açıklandı. Bütçenin yaklaşık yüzde 46'sı ulaşıma ayrıldı. 223 oyun kullanıldığı bütçe oylamasında, 159 kabul, 64 red oyu verildi.


Konsolide bütçeden yatırıma 16,5 milyar lira ayırdıklarının altını çizen Topbaş, İstanbul’a 12 yılda toplam 95 milyar liralık yatırım yaptıklarını; 2017 yılı sonunda şehre yapılan yatırım miktarının 117 milyar lirayı bulacağını söyledi. Topbaş, 2017 İBB bütçesinin İstanbullulara ve millete hayırlı olmasını temenni etti.


ZEYTİNBURNU TRAMVAY HATTI YER ALTINA ALINACAK


İstanbul’daki raylı sistemler hakkında bilgi veren Topbaş, “82 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor. 80 kilometrelik raylı sistem ihale aşamasına geldi” diye konuştu. Topbaş, Zeytinburnu’ndaki tramvay hattını, kent içinde olumsuz etki yaptığı için yer altına alma çalışmalarına başladıklarını ifade etti.


“ÜSKÜDAR-KABATAŞ YAYA YOLU’ İHALE AŞAMASINDA”


Kamuoyunda Martı Projesi olarak bilinen ‘Kabataş Transfer Merkezi’nin metro ve deniz ulaşımını birbirine entegre eden bir yatırım olduğunu ifade eden Kadir Topbaş, “Gelecekte Sarıyer’den Karaköy’e yapılması planlanan hat ile şu anda yapımı devam eden Beşiktaş üzerinden Kabataş’a gidecek Mahmutbey-Mecidiyeköy metrosu, Karaköy’e kadar uzanacak, Şişhane’nin altına kadar gelecek. Çok önemsediğimiz Üsküdar-Kabataş Yaya yolu denizin altından geçecek. İhale aşamasına geldi” dedi. 2 kilometrelik geçitte yürüyen bantlar olacağını ve bisikletle de geçilebileceğini aktaran Topbaş, Beşiktaş’tan Sarıyer’e ve Üsküdar’dan Beykoz’a da sahilin altından giden metro yapacaklarını belirtti.


“17 TANE YENİ TÜNEL İNŞAATI YAPILACAK”


Toplam 98 kilometre uzunluğunda 17 tane yeni tünel inşaatı yapılacağını söyleyen Topbaş, Harem Beylerbeyi arasında 8.6 km, Beylerbeyi-Çengelköy arasında 5.1 km, Çengelköy Küçüksu arasında 4.9 km uzunluğunda toplam 18.84 km lastik tekerlekli tünel inşa edileceğini duyurdu.


“HALİÇ ÇİMENLER ÜZERİNDEN YÜRÜNEREK KARŞIYA GEÇİLECEK”


Yerel seçimler öncesinde duyurduğu Unkapanı köprüsünün kaldırılarak, Haliç-Unkapanı arasında denizin altına yapılacak tünel projesini hatırlatan Topbaş, Haliç’in üzerine inşa edilecek bir ekolojik köprü ile karşıya geçileceğini söyledi. Topbaş, “Haliç’te Karaköy’den Sünnet Köprüsü’ne kadar olan kıyı boyunca 2 metresi bisiklet olmak üzere 10 metre genişliğinde yürüme yolu projesini hayata geçireceğiz. Eski Galata Köprüsü’nün bağlı olduğu yerden karşıya ekolojik köprü ile geçilecek. Çimenler üzerinde yürünerek karşıya geçilecek” dedi.


GEZİ PARKI’NA EKOLOJİK KÖPRÜ


Taksim Gezi Parkı’na da benzer bir uygulama yapılacağını aktaran Topbaş, “Taksim’de Gezi Parkı’na geçen köprünün de ekolojik yapılamasını istedim. Orada da yeşil bant içerisinde geçilsin. Duvarlarda çiçek açtırabildiğimize göre bunu da başarırız” diye konuştu.


“BÜYÜKDERE CADDESİ YER ALTINA ALINACAK”


İstanbul’un ana arterlerinden Levent’teki Büyükdere Caddesi’ni yerin altına almayı planladıklarını belirten Topbaş, Tarihi yarımadanın araç trafiğinden daha az etkilenmesi için Ordu caddesi’nin yayalaştırılmasını planladıklarını sözlerine ekledi.


“KENTSEL MASTER PLANI HAYATA GEÇECEK”


Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Topbaş, “Doğru düzgün, kararlı, ranta yenik düşmeyen, şehir kültürünü yaşatan ve şehri şehirliye bırakacak bir mantıkla hareket etmeye özen gösteriyoruz. Başkan olarak kendi dönemimde yaptığım en büyük iş İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi’ni (İMP) kurmak ve İstanbul ile Trakya’yı planlamak oldu. İMP’yi kontrol eden ve denetleyen bir yapıyla yeniden hayata geçirme çalışması yaptığımızı belirtmek istiyorum. 2017 yılında İstanbul Kentsel Master Planı’nı da hayata geçireceğiz. İlçe belediyeleri dahil, kentsel dönüşüm ve gelişim yaparken bütün herkes bu plana uyacak. Böylece daha planlı bir İstanbul ortaya çıkacak. Altını çizerek söylüyorum; İstanbul Kanunu olmalı ve bu şehirde bakanlıklar dahil başka kuruluşların plan yapma yetkisi olamamalı” dedi.


“KADINLARIN SAAT 22:00’DEN SONRA İSTEDİĞİ YERDE İNMELERİ FİKRİNİ DESTEKLİYORUM”


CHP’li Meclis üyelerinin meclise sunduğu önergeden bahseden Topbaş, “Kadınların 22.00’den sonra İETT otobüslerinde istedikleri noktada inebilmeleri konusunu desteklediğimi ifade etmek isterim. İETT Genel Kurulunda uygun görüldüğü taktirde, buna katıldığımı söylemek isterim” şeklinde konuştu.



Sözcü


Geri Dön