25 / 04 / 2024

İBB’ye ait mülklerin kirasını Eyüpsultan Belediyesi topladı!

İBB’ye ait mülklerin kirasını Eyüpsultan Belediyesi topladı!

Eyüpsultan Belediyesi’nin ilçedeki İBB’ye ait 73 adet taşınmazın kira ve işgaliye bedellerini topladığı ve tahsil ettiklerini de İBB’ye ödemediği belirlendi. İBB’ye ait olup kira ve işgaliyesi Eyüpsultan Belediyesi tarafından tahsil edilen yerler arasında Piyer Loti'de bulunuyor.



Sayıştay'ın 2019 yılı İBB denetim raporunda büyükşehire ait bazı taşınmazların Eyüpsultan Belediyesi tarafından kiraya verildiği ve kiralar ile ecrimisil (işgaliye) bedellerinin de belediye tarafından alındığı tespit edildi. Sözcü'den Özlem Güvemli'nim haberine göre, mevzuata göre geçerli bir yasal dayanağı bulunmaksızın belediye taşınmazlarının işgali durumunda, işgalcilerden tazminat niteliğinde ecrimisil istenmesi gerektiği ifade edilerek ecrimisilin tespit ve tahsilatı ile ilgili yetkinin söz konusu taşınmazların sahibi olan kamu idaresine ait olduğuna dikkat çekildi. 

PİYER LOTİ TEPESİNDEKİ 12 TAŞINMAZ İBB'YE AİT

Yapılan incelemede, mülkiyeti İBB'ye ait olan Eyüpsultan'daki Başak Oto Sanayi Sitesi'nde bulunan 58, Piyer Loti tepesinde bulunan 12 ve Eyüpsultan Belediyesi şirketinin kullanımında 2 adet olmak üzere toplam 72 taşınmazın işgal edildiği, işgal sebebiyle İBB tarafından tahsil edilmesi gereken ecrimisil bedellerinin Eyüpsultan Belediyesi tarafından alındığı belirlendi. Mülkiyeti İBB'ye ait olduğu halde 1 adet taşınmazın da Eyüpsultan Belediyesi tarafından çeşitli kişilere kira sözleşmesi karşılığında kullandırıldığı tespit edildi. Böylece İBB'ye ait toplam 73 taşınmazın kira ve işgaliye bedelinin mevzuata aykırı şekilde ilçe belediyesi tarafından tahsil edildiği belirlendi. 

İBB’ye ait mülklerin kirasını Eyüpsultan Belediyesi topladı!

İBB TAHSİLAT İÇİN İŞLEMLERE BAŞLADI

İBB yapılan tespite ilişkin Sayıştay denetçilerine verdiği cevapta, ilçe belediyesince tahsil edilen yerlerin kira ve ecrimisil  bedellerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsilinin sağlanması için gerekli işlemlerin uygulanmaya başlandığını belirtti. Sayıştay raporunda, mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan taşınmazlara ilişkin geçmişe dönük tespitlerin yapılması, ilçe belediyesince tahsil edilen bedellerin büyükşehire ödenmesi, tahliye işlemleri yapılıncaya kadar ecrimisil bedellerinin İBB tarafından tahsil edilmesi ve kiraya verme işlemlerinin de yine büyükşehir belediyesince yapılması uygun görüldü.

Sakarya Belediyesi Yeni Sakarya Stadyumu kiralamasından 1.2 milyon zarar etti!

Samsun Büyükşehir vakıflar için 903 bin TL kira ödedi!


Geri Dön