28 / 03 / 2024

İbrahim Çağlar'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı!

 İbrahim Çağlar'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 47 ülkenin 69 temsilcisini, üyeleriyle buluşturdu. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Türk halkının terör olayları sırasında yabancı yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarını da koruyarak sahip çıktıklarına değindi.



İstanbul Ticaret Odası (İTO), 47 ülkenin 69 temsilcisini, üyeleriyle buluşturdu. İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Türk halkının terör olayları sırasında yabancı yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarını da koruyarak sahip çıktıklarına değindi. Yabancı yatırımcıların, yatırım yapmaya devam edeceğinin altını çizen Çağlar, yabancı teşviklerde geri adım atılmayacağını ifade etti. Çağlar, yabancı ülke temsilcilerine “Üçüncü dünya ülkelerine beraber yatırım yapalım” çağrısında bulundu. OHAL kapsamının olumsuz yansımalarının olmadığına dikkat çeken Çağlar, bu süreçte dolar ve euronun stabil hale geldiğini, borsanın da 75-80 bandında olduğunu söyledi. Toplantıda başkonsolosların temsil ettiği ülkelerle özel sektörün ekonomik işbirliğini kuvvetlendirecek adımlar da ele alındı. 


‘Kimse, teröre fildişi kulesine saklanıp bakmasın’ 


Çağlar, terörün az gelişmiş ülkelerde bile büyük tehditler oluşturabileceğini, ister istemez global bir soruna dönüşebileceğini aktardı. Çözümün, küresel birlikten geçtiğini belirten Çağlar, “Aksi takdirde, huzur ve refahı korumak zor. Göçmen nüfusu, dünyada 230 milyonu aştı. Artık kimse fildişi kulesine saklanıp bakmasın. Hiçbir ülke fildişi kulesinde kalarak olayları güven içinde izleyemeyecek. Terör, dünyanın sorunudur. Bir ülkede yaşanan terör olayları tüm dünya icin risktir” dedi. 


‘OHAL’in ekonomiye olumsuz bir etkisi yok’


 OHAL’in, bugün Fransa’da uygulanan bir yöntem olduğunu dile getiren Çağlar, bu uygulamanın terörü bitirmek adına yapıldığına vurgu yaptı. Çağlar, OHAL’in Türkiye’ de olumlu gelişmelere sekte vurmadığını belirterek, “OHAL süresince ekonomide olumlu gelişmeler var. Hiçbir olumsuz etkisi yok. Dolar stabil hale geldi. Keza euro da öyle. Merkez Bankası, enflasyonda olumsuz bir gelişmenin olmadığını söylüyor. Türk vatandaşları yurt içinde 10 milyar dolardan fazla miktarı TL’ ye çevirerek kendi parasını korudu. Borsa şu an 75-80 bandında. Özel tüketimde gerileme yok. Mega projelerde takvim işlemeye devam ediyor. Yatırımcılar açısından ekonomiye güven var. Türk ekonomisi büyümeye devam ediyor” şeklinde konuştu.


Temsilcilere seslenen Çağlar, gelişen Türkiye’ye şahitlik ettiklerini belirterek, ‘Gelin, siyasal, siyasi, ekonomik köprüleri sizinle beraber güçlendirelim’ mesajında bulundu. Her yıl, 150 yabancı yatırımcı heyetini, 400 bin üyeleriyle buluşturduklarına değinen Çağlar, “Üyelerimizi her yıl 30’a yakın fuara götürüyoruz. Sizin ülkenizdeki yatırımcılar gelsin. Beraber üçüncü dünya ülkelerine gidip yatırım yapalım. Bu çağrılarımız yavaş yavaş karşılık buluyor. Dünyaya sadece gerçeklerin anlatılması için, bu şehir ve ülkede yaşayan siz yabancı misyon şefi dostlarımıza da önemli bir vicdani sorumluluk düşüyor. Bu vicdani sorumluluk, evrensel demokrasi ilkelerinin de doğal bir sonucudur” diye konuştu.


Ekonomiye en güçlü destek mesajları


Birleşik Krallık eski İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner'in görev dönemini doldurmasının ardından geçici olarak göreve başlayan Başkonsolos Nicholas Key 15 Temmuz darbe girişimini şiddetle kınayarak İngiliz yatırımcıların Türkiye ekonomisine güveninin devam ettiğini söyledi. Henüz İstanbul'a sadece iki gün önce gelen Key "İngiltere Türkiye'nin yanında ve ekonomik işbirliğimiz devam edecek" diye konuştu. Birleşik Krallık Ticaret Ataşesi Neil Loyd ise Türkiye'de ekonomik faliyetlerin normal devam ettiğini vurgulayarak İngiliz yatırımcılara her zaman gerçekçi mesajlar verdiklerini ve Türkiye'nin hala fırsatlarla dolu bir ekonomi olduğunu vurguladıklarını belirtti. 


Yatırımı askıya alan veya yavaşlatan şirketimiz yok 


Loyd, "Türkiye hala dinamik bir ekonomi. Hiçbir İngiliz şirket böyle bir pazardan çıkmayı veya yatırımlarını durdumayı kesinlikle planlamıyor. Türkiye ekonomisine güveniyorlar ve tüm yatırım planları devam ediyor. Örneğin Türkiye genelinde onlarca hastane yapılması planlanıyor ve İngiltere bu gibi sağlık projelerine önemli altyapı desteği veriyor olacak. Sadece birkaç şirket ortalığın biraz sakinleşmesini beklemek istedi fakat bu kesinlikle Türkiye'den vazgeçtikleri anlamına gelmiyor. Ticaret ataşeliği olarak yatırımcılarımıza Türkiye'nin hala fırsatlarla dolu ve güçlü bir ekonomi olduğu mesajını her fırsatta veriyor, İngiltere'deki mevkidaşlarımıza da aynılarını yapmalarını iletiyoruz" değerlendirmesini yaptı ve bazı İngiliz medyasında çıkan haberleri gülünç bulduğunu açıkladı. 


İngiliz medyasını uyardık ve düzeltme istedik 


Daily Express gazetesinde çıkan bir haberde İngiltere'nin darbe anında Türkiye'de bulunan 200 bin İngiltere vatandaşının ülkeden çıkartılabilmesi için askeri harekat yapacağını iddia edilmişti. Loyd bu haberi okur okumaz gazeteyi aradıklarını ve bunun çok gülünç bir haber olduğunu belirttiklerini, ardından iki kez tekzip yayınlamalarını talep ettiklerini belirtti. "Şaka sandık okuyunca ve derhal iletişime geçip bunun gerçek olmadığını aktardık. 200 bin kişiyi kurtarmak için kaç asker gerekir hayal edebiliyor musunuz" diyen Loyd bu gibi haberlerin yatırımcıyı etkilemediğini belirtti. 


Bakan seviyesinde ilk ziyareti biz yaptık 


Hem Türk hem İngiliz şirketlerin ekonomik faliyetlerine devam etmek istediğini vurgulayan ticaret ataşesi 15 Temmuz darbe girişiminin ardından devlet olarak da Türkiye'ye ilk bakan seviyesinde ziyaretin Birleşik Krallık tarafından yapıldığını belirtti. Dört gün önce İngiltere'nin AB'den sorumlu bakanının Türkiye'ye ziyarete geldiğine dikkat çeken Loyd, "Darbe girişiminin ardından bakan seviyesinde ziyaret gerçekleştiren ilk ülkeyiz" diye konuştu.


ABD konuşmadı İran ve Pakistan destek mesajı verdi


ABD Baş Konsolosu Charles F. Hunter toplantıda basına herhangi bir açıklama yapmama kararı aldığını belirtirken İran ve Pakistan Başkonsolosları da ‘demokratik olarak seçilmiş hükümetin ve milli iradenin yanındayız’ mesajı verdi. İran Başkonsolosu Mohsen Mortezaifer 15 Temmuz darbe girişiminde yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilekleriyle başladığı konuşmasında, “Demokratik yollarla seçilmiş hükümetin yanındayız. İran Türkiye’nin dostudur. Demokrasi ve milli irade sokaklarda birlik ve beraberlik içindeki gösterileriyle bunu kanıtlamıştır. Herkes buna saygı duymalı” dedi. Pakistan Başkonsolosu Yousuf Junaid ise tüm dünyanın 15 Temmuz’da yaşananları kınadığını fakat ilk tepki veren hükümetlerden biri olduklarını vurguladığı konuşmasında iki ülkenin dosttan da öte kardeş olduğunu belirterek, “Türkiye’nin nüfusunu 80 milyon değil 240 milyon olarak görebilirsiniz. Pakistan ve Türkiye’yi tek bir millet olarak görebilirsiniz” diye konuştu. Almanya, Rusya ve İsrail yetkililerinin toplantıya katılamadığı belirtildi.



Dünya


Geri Dön